‘November 2 Remember’ is de dag waarop gezamenlijk wordt stilgestaan bij overleden dierbaren. 

Uitvaartonderneming Monuta organiseert de tweede editie van ‘November 2 Remember’. Op 34 plekken in Nederland kunnen mensen dierbaren herdenken. Dit doen zij niet alleen, maar met elkaar.  

“In onze ervaring is het heel fijn en belangrijk om stil te staan bij mensen die er niet meer zijn. Rouwen is niet ineens over als de begrafenis of crematie is geweest. We merkten vorige editie dat er veel animo voor is, dus willen we dit goed door zetten”, vertelt Rosanne Prinsen, woordvoerder bij Monuta. Dit jaar zijn er meer dan 2.000 aanmeldingen voor de lokale bijeenkomsten, wat een verdubbeling is ten opzichte van de eerste editie, laat de woordvoerder weten.  

Op 34 plekken in Nederland wordt ongeveer 1,5 uur stilgestaan bij overleden dierbaren. Er worden namen voorgelezen, een lichtjespad kan worden bewandeld en een moment van stilte gehouden. 

Allerzielen  

De dag van ‘November 2 remember’ is bewust gekozen. Vanuit kerkelijke traditie is het vandaag Allerzielen. Dit woord is afgeleid van ‘gedachtenis aller zielen’. Vanuit oude christelijke overtuiging wordt gezegd dat een mens bestaat uit het lichaam en een ziel. Na de dood zouden deze twee worden gescheiden en zal de ziel naar een andere bestemming gaan. Dit kan de Hemel, het Vagevuur of de Hel zijn. In traditionele katholieke geloofsgemeenschappen komen mensen bij elkaar om te herdenken, in de katholieke kerk wordt hierbij een kruisje met diens naam opgehangen.  

“Toch zijn er ook niet-gelovige mensen die deze datum linken aan het herdenken van dierbaren. Dit komt dan wel voort uit de geschiedenis, maar met een andere insteek. We hebben daarom deze dag gekozen, omdat de datum gelinkt staat aan het herdenken van overleden dierbaren voor iedereen”, aldus Prinsen.   

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...