KNVB-project ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ met drie jaar verlengd 

ZEIST – Het KNVB-project ‘Ons voetbal is van iedereen’ wordt verlengd tot in ieder geval 2025. Dat is donderdag bekend gemaakt op een congres van de voetbalbond over de aanpak van racisme en discriminatie in het voetbal. Als aanvalsplan om dat tegen te gaan is Ons Voetbal Is Van Iedereen in het leven geroepen. 

Tijdens het congres zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, dat ze de komende jaren anders zullen optreden tegen racisme en discriminatie. “We gaan het accent iets verleggen. Het lag op bewustwording, en dat stopt ook niet, maar we gaan wat meer in de actiestand. Dat als er iets is of gebeurt, we dat ook echt gaan melden”, aldus van Leeuwen. 

Ons Voetbal Is Van Iedereen 

Drie jaar geleden presenteerden het kabinet en de KNVB het eerste plan om racisme en discriminatie te bestrijden. Er werd toen voor een periode van drie jaar 14 miljoen euro vrijgemaakt voor het plan OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen). Voor de komende drie jaar staat OVIVI 2 op het programma. Deze tweede fase is in het leven geroepen omdat het eerste plan nog niet heeft bereikt wat de partijen voor ogen hadden. ‘’Over drie jaar hoop ik dat twee derde van de amateurclubs op de hoogte is van racisme in het voetbal’’, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. Aan het einde van de komende drie jaar In totaal zal OVIVI 2 bestaan uit 22 onderdelen, verdeeld in vier ‘actielijnen’: voorkomen, signaleren, sanctioneren en samen aan de slag. Hoeveel geld daarvoor wordt vrijgemaakt is nog niet bekend. 

Nieuwe technieken 

Een van de 22 onderdelen van OVIVI 2 is spreekkoren in stadions. Het bedrijf Sportinnovator werkt daarom in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan een techniek die dit tegen moet gaan. Door slimme technologie zoals zogenoemde geluidscamera’s, moet het in de toekomst mogelijk zijn om de personen achter discriminerende spreekkoren te identificeren. Momenteel worden de technische oplossingen getest bij onder andere PEC Zwolle. Sportinnovator verzekert wel dat deze identificatie binnen de lijnen van de wet zal gebeuren. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...