Sluiting Groningenveld geen effect op gasprijzen; een strenge winter wel

Publicatiedatum:

Vanwege het risico op aardbevingen stopt de gaswinning in het Groningenveld vanaf 1 oktober. Volgens experts heeft de sluiting geen effect op de gasprijzen. Een koude winter of onverwacht onderhoud in Noorwegen wel.

Sinds 2018 bouwt het kabinet de gaswinning in Groningen al af. “Er is natuurlijk rekening gehouden met de sluiting van het Groningenveld”, zegt Cyril Widdershoven, energiemarkt-expert. Het kabinet heeft ervoor gezorgd dat de gasopslagen goed gevuld zijn. Zo wordt de gasopslag bij Grijpskerk sinds april vorig jaar gevuld met hetzelfde soort gas als in het Groningenveld. Ook is de gasopslag in Norg voor minimaal 80% gevuld. “De sluiting heeft dus geen effect meer op de gasprijzen”, zegt Jan Willem Zwang, energie-expert.

Koude winters

Er zijn wel andere zaken die invloed hebben op de gasprijzen. Het overgrote deel gas dat Nederland nu gaat gebruiken, wordt vanuit Noorwegen en Amerika geïmporteerd. Volgens Zwang kunnen de gasprijzen dus wel stijgen door onverwacht onderhoud in Noorwegen of een strenge winter in Azië. “Tijdens een koudere periode wordt er meer gas gebruikt. Hierdoor is er meer vraag en stijgen de gasprijzen in Europa sneller”, legt Widdershoven uit.

Noodgeval

In zeer bijzondere situaties, zoals een extreem koude winter of bij grote leveringsproblemen, kan het kabinet nog beslissen om voor een korte periode te boren in Groningen. Maar dit wordt alleen gebruikt als allerlaatste optie.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...