Langedijkse horeca ontwijkt hoge verkoopprijzen

De horeca van Langedijk, een dorpje in de buurt van Alkmaar, maakt genoeg winst om de prijzen nauwelijks te hoeven verhogen. Dit staat in contrast met een hoop andere horecabedrijven in Nederland. De schulden en uitgestelde belastingen van de coronaperiode moeten nu namelijk worden terugbetaald. Daarnaast zijn de huurprijzen, personeelskosten en inkoopprijzen gestegen. Volgens Sjoerd van Barneveld, woordvoerder van de KHN, is het aantal faillissementen omhoog gegaan. De Kolenist en Chez Frans hebben echter andere verhalen.

“Vorig jaar hebben we het beste jaar ooit gedraaid.” Dat meldt de beroepskok en gedeeltelijke baas van de Kolenist, Martijn van der Nat. “We zijn zeven dagen open. In het weekend zitten we vol, soms al weken van tevoren.” Tijdens corona draaide het restaurantje in het hart van Langedijk prima door als afhaalbedrijf te dienen. Ook lukt het de Kolenist hun werknemers meer te betalen dan het minimumloon. Wel meldt Martijn van der Nat dat het restaurant kampt met de hoge olieprijzen. “Meestal zat er friet bij de porties. Nu moeten mensen dat apart bestellen.”

De Kolenist in de wintersfeer.

De bazin van Chez Frans, Sonja, vindt de prijs die sommige cafés vragen voor een glaasje drinken bizar. “Het is soms gewoon niet normaal: drie euro voor een kop koffie. Bij ons is koffie nog 2,50.” Dat de prijzen van de lunchroom in het winkelcentrum de Broekerveiling zo laag zijn, zal volgens Sonja voorlopig niet veranderen. “We zitten nu ook helemaal vol. Alles in de omgeving zit vol. Voor wat ik weet is het nog steeds druk in de horeca.”

Chez Frans, de lunchroom van de Broekerveiling.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...