Nieuwe Europese alliantie met farmaceutische bedrijven

0
258
Bron: ANP/ Hoofdkantoor van De Europese Unie in Brussel

De Europese Commissie heeft deze week in België ingestemd met het vormen van een nieuwe Europese Alliantie. Bestaande uit farmaceutische bedrijven en verschillende Europese landen. Dit is weer een stap dichterbij naar het verminderen van het flinke medicijntekort in Europa. 

In België heeft de Europese Commissie deze week besloten om de productie van essentiële medicijnen onder eigen toezicht te houden. Deze medicijnen zullen geproduceerd blijven in Europa zodat het toezicht houden makkelijker blijft. Om dit te kunnen waarborgen en zo snel mogelijk door te kunnen voeren, wordt er een Europese Alliantie opgericht van verschillende landen en farmaceutische bedrijven samen. Deze alliantie zal onder Belgisch voorzitterschap geleden worden. Uit het overleg van de Tweede Kamer over het medicijntekort in de EU, is niks bekend. De vergadering was besloten, hierdoor is de besproken informatie niet verkrijgbaar.

Productie

Op dit moment worden er veel medicijnen geproduceerd in landen als Azië en de Verenigde-Staten. Deze productie in andere continenten zorgt ervoor dat het toezicht vanuit Europa vermindert. ”Als we meer productie in Europa hebben, zitten we letterlijk en figuurlijk dichter bij huis en hebben we er meer zicht op”, aldus Feyzullah Mermi, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Ook Marieke van Haren, apotheker bij Apotheek Berghem en Ussen, is het eens met de samenwerking: ”Ieder Europees land heeft nog steeds zijn eigen medicijnagentschap, ik denk dat het wel goed is als hier wat meer samenwerking in komt.”

Kritieke geneesmiddelen

In december zijn er door de Europese Commissie al enkele medicaties op de lijst van kritieke geneesmiddelen gezet. Deze geneesmiddelen moeten door Europese landen kosten wat kost niet in een tekort komen. Dit is een van de methodes van de Europese Unie om het medicijntekort in Europa tegen te gaan. De maatregelen worden in samenwerking tussen lidstaten en belanghebbende uitgevoerd.

De ontwikkelingen rondom medicijntekorten in Europa zijn dus nog niet opgelost, het is afwachten of deze alliantie gaat zorgen voor een verandering in de goede richting. ”Omdat de medicijnen in Nederland relatief goedkoop zijn, lekken er ook veel medicijnen weg naar het buitenland. Het zou dus zeker goed zijn om samen te werken met andere landen en dit te voorkomen”, aldus apotheker Marieke.

Lees ook: https://eydaily.nl/binnenland/aanpak-medicijntekort-in-europa-opnieuw-onder-de-loep/