Tijdens koffiekwartier pleiten journalisten voor loonsverhoging

Publicatiedatum:

In de ochtend van 5 oktober werd een extra koffiekwartiertje ingelast bij alle redacties van DPG Media. De redactie medewerkers willen loonsverhoging vanwege de inflatie. Werknemers van het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN de Stem gingen symbolisch om 10:10 uur buiten koffie leuten voor Mindlabs in Tilburg.

Ook bij het Brabants Dagblad in Den Bosch druppelen even na 10:10 uur de redacteuren naar buiten. Ze hebben posters bij zich met daarop de tekst 10% en het logo van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De journalistieke vakbond steunt de actie. Samen eisen ze 10% inflatiecorrectie om hun koopkracht te compenseren.

Principiële kwestie

Paul Roovers, regioverslaggever Den Bosch, vindt de actie vooral een ‘principiële kwestie’. “De inflatie is fors gestegen en daar moeten we voor gecompenseerd worden. Nu hebben we wel een eenmalige uitkering ontvangen, maar als je inkomen hoger was dan een bepaald bedrag had je daar geen recht op. Bovendien is de hoogte van die uitkering niet compensabel”, aldus Roovers.

Volgens hem is de directie van mening dat er gewacht moet worden tot de nieuwe CAO wordt ingesteld. Dat zal echter pas in de loop van 2024 gaan gebeuren. “Andere sectoren hebben al een nieuwe CAO, terwijl wij journalisten een beetje achter de feiten aanlopen. We lopen nu loon mis en verdienen dus loonsverhoging met terugwerkende kracht. Vandaar dat we vandaag in actie komen.”

Geen actievoerders

Journalisten zijn in principe geen actievoerders, zegt Roovers. “Wij schrijven er juist over, we doen er normaal gesproken zelf niet aan mee. Maar voor nu vinden wij dat wij in ons recht staan.” 

De 14 redactieleden zijn niet allemaal in dienst van het Brabants Dagblad. Onder hen bevindt zich ook een enkele freelancer. “Freelancers werken niet in loondienst, maar zijn voor hun inkomen afhankelijk van hun opdrachtgevers. Zij hebben dus net zo goed behoefte aan die 10% inflatiecorrectie. Nu maar hopen dat de actie haar vruchten afwerpt en dat journalisten een waardige beloning blijven ontvangen voor hun vak”, aldus Roovers.

+ berichten
+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...