Mark Akkerman van Stopwapenhandel: ‘Israëlische universiteit Technion is een belangrijke partner van de Israëlische krijgsmacht’

Tijdens de demonstratie van de studenten in Eindhoven werd opgeroepen om de banden met Technion te verbreken. De woordvoerder van de studenten gaf aan dat de universiteit actief samenwerkt met Elbit Systems, een Israëlische wapenfabrikant. Akkerman laat weten dat Technion nauwe samenwerkingen heeft met de Israëlische wapenindustrie. In een reactie laat TU Eindhoven (TUE) weten dat er vooralsnog geen banden worden verbroken.

De TUE werkt samen met Technion in het samenwerkingsverband Eurotech. Eurotech is een samenwerking tussen Franse, Duitse, Engelse, Nederlandse, Zwitserse en Israëlische universiteiten. De TUE geeft in een reactie op de open brief van de studenten aan dat ‘het altijd gaat om onderzoek om de wereld een betere plek te maken.’ De TU werkt wel samen aan dual-use technologie. Dit is technologie die gebruikt kan worden voor civiele en militaire doeleinden. In de reactie geeft de TUE ook aan dat het altijd de Nationale Richtlijnen Kennisbeveiliging (1) handhaaft.

Stop Wapenhandel is een onafhankelijke onderzoeks- en actiegroep met 25 jaar ervaring op het gebied van wapenproductie, wapenhandel, de lobby van de wapenindustrie en promotie en financiering van wapens. Volgens Akkerman van Stopwapenhandel is de TUE niet direct betrokken bij militaire onderzoeken. Wel zegt hij dat de TUE voor het aangaan van het verband erop gewezen is dat Technion een belangrijke partner is van de Israëlische krijgsmacht en wapenindustrie.

Partner Israëlische krijgsmacht

Technion is de enige technische universiteit van Israël. De universiteit opende haar deuren in 1924. Op de website van Technion staat het volgende: ‘Technion is een onderzoekuniversiteit voor wetenschap en technologie, zij behoort in de top 10 universiteiten van de wereld. Gewijd aan het creëren van kennis en de ontwikkeling van menselijk kapitaal en leiderschap. Voor de vooruitgang van de staat Israël en de hele mensheid.’ Zij doen veel onderzoek voor en samen met de Israëlische wapenindustrie. Voortdurend gaan alumni van Technion aan het werk bij Elbit Systems of Rafael Advanced Defense Systems (Rafael.) Elk jaar organiseert de universiteit een beurs, waar de wapenbedrijven studenten kunnen rekruteren.

Ontwikkeling van drones en detectieapparatuur

Elbit Systems, is een internationaal technologisch Israëlisch bedrijf, die een breed portfolio van lucht-,land- en marinesystemen voor militaire en commerciële doeleinden ontwikkelt. Technion startte in 2008 een samenwerking met Elbit Systems. Elbit levert camerasystemen die gebruikt worden bij de Westoeverbarrière. Ook leveren ze drones aan het Israëlische leger die gebruikt worden in de West Bank en Gaza.

Geavanceerde technologieën

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., ontwikkelt, produceert en onderhoudt systemen voor lucht-, land-, marine-, ruimte- en digitale toepassingen. Volgens hun eigen site biedt RAFAEL ‘mondiale oorlogsstrijders , de meest geavanceerde technologieën en levensreddende defensieoplossingen van vandaag, die operationele superioriteit garanderen.’ Waaronder een op afstand bestuurbare machinegeweerkoepel voor Israëlische tanks, die gebruikt wordt bij de aanval op Gaza.

Of TUE de band met Technion gaat verbreken als blijkt dat dual-use projecten verkeerd worden gebruikt, is nog onduidelijk, meldt de woordvoerder.


(1) Nationale richtlijnen kennisbeveiliging

Als we het hebben over kennisveiligheid, dan gaat het eigenlijk in de eerste plaats om het voorkomen dat belangrijke kennis en technologie onbedoeld in verkeerde handen vallen. Dat kan gebeuren als het de nationale veiligheid van ons land in gevaar brengt. Daarnaast gaat kennisveiligheid ook over stiekeme pogingen van andere landen om invloed uit te oefenen op ons onderwijs en onderzoek. Dat is gevaarlijk omdat het de vrijheid van academici en onze algemene veiligheid bedreigt. En tot slot gaat het ook over ethische dilemma’s die kunnen ontstaan als we samenwerken met landen die niet dezelfde basisrechten respecteren als wij.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoger onderwijs en wetenschap niet zonder internationale samenwerking en talent van over de hele wereld kunnen. Deze richtlijn voor kennisveiligheid helpt om ervoor te zorgen dat internationale samenwerking veilig kan plaatsvinden.

Het beschermen van de nationale veiligheid is een belangrijke taak van de overheid. Daarom speelt de Rijksoverheid een actieve rol bij het waarborgen van kennisveiligheid. Ze informeren kennisinstellingen, bieden handelingsperspectief en stellen indien nodig richtlijnen vast.

Lees ook ons vorige artikel over de demonstratie in Eindhoven: https://eydaily.nl/wp-admin/post.php?post=12083&action=edit

Brief studenten TUE: https://www.cursor.tue.nl/en/news/2024/mei/week-2/open-letter-to-tu-e-board-break-the-silence-on-palestine/

Reactie TUE open brief:https://www.tue.nl/en/news-and-events/news-overview/13-05-2024-response-to-the-open-letter-of-9-may-concerning-israel-and-gaza

Link naar andere productie:https://eydaily.nl/algemeen/mark-akkerman-van-stopwapenhandel-israelische-universiteit-belangrijke-partner-krijgsmacht/

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...