Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat onder de vijf miljoen moest blijven, gewonnen. De uitspraak was op 15 mei. Twee jaar geleden spanden omwonenden deze aan vanwege het toegenomen verkeer en de stikstofuitstoot, die met de bezoekers gepaard ging. Dat de Efteling deze zaak heeft gewonnen, betekent niet dat het bezoekersaantal nu omhoog mag.

Laura van den Bos, woordvoerder van de Efteling, geeft aan dat de natuurbeschermingswetvergunning in de weg zit. Deze vraag je aan voor activiteiten in de buurt van een beschermd natuurmonument en/of een Natura 2000-gebied. ‘’Die geeft nog steeds aan dat wij vijf miljoen bezoekers mogen ontvangen.’’ De uitbreiding in 2030 staat dit niet in de weg. ‘’Het is niet zo dat wanneer wij een attractie méér bouwen, er méér bezoekers komen. Het is ook dat je wil zorgen dat mensen dan minder lang hoeven te wachten en dat het minder druk is.’’ Dat dit niet in de weg staat, betekent niet dat de Efteling het niet wilt. Op dit moment kunnen ze geen nieuwe vergunning aanvragen, dat proces staat op slot door de stikstofproblematiek.


Stikstof is ook waar het om ging in de rechtszaak. De omwonenden gaven aan dat meer bezoekers zorgden voor meer verkeer, wat weer zorgde voor meer stikstofuitstoot. De omwonenden hebben deze zaak niet gewonnen, omdat ze deze niet uitvoerden vanuit hun eigen belang maar vanuit natuurbelang. Dat oordeelde de Raad van State.


Volgens Van den Bos heeft het aantal bezoekers niet te maken met de stikstofuitstoot. ‘’Je hebt bezoekers en bezoeken. Mensen die het park bezoeken overnachten ook meerdere dagen, waardoor ze minder reisbeweging maken. Bezoekers komen één dag naar het park en maken die reisbeweging wel.’’ Van den Bos geeft aan dat de Efteling méér dan vijf miljoen bezoeken, maar minder dan vijf miljoen bezoekers heeft. Daarnaast doet het attractiepark op andere vlakken rondom stikstof genoeg, waardoor er volgens de vergunning geen overmatige impact is op de natuur.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Bron foto: Rob Engelaar

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...