Media ‘te woke’ en niet welkom op conservatieve conferentie

Publicatiedatum:

Geert Wilders is wel welkom, onder andere de NOS en De Volkrant niet. De media zijn geweigerd door de organisatie van de Conservative Political Action Conference (CPAC), een conferentie waar conservatieve politici en activisten samenkomen. Het Belgische VRT deelde dat ze niet mochten komen omdat ze ‘te woke’ zouden zijn.

Wilders gaat wel naar Budapest, waar het evenement op 25 en 26 april plaats vindt. De PVV-leider is uitgenodigd als spreker. Andere sprekers zijn de Hongaarse premier Viktor Orbán en Tom van Grieken, lijsttrekker van de Belgische partij Vlaams Belang. Verschillende media en journalisten wilden verslag doen van het evenement, maar kregen geen persaccreditatie. De reden die de organisatie gaf, was dat de mediabedrijven te woke zouden zijn. CPAC noemt het evenement een ‘No Woke Zone’.

‘We verwelkomen je graag op toekomstige evenementen als en wanneer je organisatie beduidend minder woke wordt’, deelde de VRT op de eigen site een stuk van de reactie van CPAC. Ook de Groene Amsterdammer, De Volkskrant en de NOS kregen diezelfde reactie op de accreditatieaanvraag. Bij de editie van vorig jaar waren er helemaal geen journalisten van andere media dan Hongaarse staatsmedia welkom. Flora Garamvölgyi van The Guardian kwam desondanks toch binnen, maar werd tijdens een interview onderbroken en door de beveiliging buitengezet.

Europacorrespondent namens de NOS Tijn Sadée deelde op X (voorheen Twitter) de reactie van CPAC:

Het is het derde jaar dat CPAC het evenement organiseert in Hongarije. Oorspronkelijk was het een Europese versie van het gelijknamige evenement in de Verenigde Staten, dat dit jaar voor de vijftigste keer werd gehouden. Toch komen op de bijeenkomst in Budapest sprekers vanuit heel de wereld. Allemaal zijn ze afkomstig uit conservatieve hoek. In februari dit jaar bestond de ‘line-up’ van de Amerikaanse conferentie uit onder andere presidentskandidaat Donald Trump en de oud-premier van Engeland Liz Truss.

Beeldcolumn: Nova Klinkenberg, Uitgelichte foto: EPA/Szilard Koszticsak

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...