EINDHOVEN- Stel je voor, je wilt bloed doneren maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Je wilt bloed doneren maar je bent onder de 18, boven de 65+ met een afkeuring van de dokter, een vrouw die de afgelopen 28 dagen nog seks heeft gehad met een man die houdt van exotische vakanties dan mag dit niet. En naast deze drie voorbeelden is er nog een hele waslijst aan eisen die je moet hebben om bloed te mogen doneren. Maar tot welke groep behoor jij? En hoe worden deze eisen gesteld? Als deze eisen veranderen hoe kom je daar dan achter? Waarom zijn er zoveel eisen?
De bloeddonatie begint eigenlijk altijd bij Sanquinn, dit is de grote organisatie achter bloeddonaties in Nederland. Met een kleine ‘donatiecheck’ kom je er zo achter of je een op een gesprek mag komen, dan plan je een datum in en krijg je je intake. Een hele hoop vragen worden er gesteld, die wel belangrijk zijn van ‘bent u homoseksueel?’ tot ‘heeft u ooit drugs gespoten?’ alles komt aan bod. Deze vragen zijn belangrijk omdat er zo wordt gekeken of je aan die eisen voldoet en of ze je daarna aannemen als donor. Als je dan eenmaal donor bent mag je 4-6 keer per jaar komen doneren, vooraf de donatie volgt wel altijd een nieuw gesprek. Waarbij je bloeddruk wordt gemeten en je een vingerprik krijgt, als die waardes goed zijn krijg je opnieuw een goedkeuring.
Versoepelingen
Soms kan een regel ook versoepelt worden. Dit is pasgeleden nog gebeurt voor mensen die in 1980 een bloedtransfusie hebben gehad. Een bloedtransfusie houdt in dat jij van iemand anders bloed ontvangt. In 1980 heerste ‘de gekke koeienziekte’ ook wel de ‘creutzfeldt-jakob’ genoemd in Nederland. Dit is een virus waardoor je hersencellen heel snel afsterven en waaraan je uiteindelijk overlijdt. Het is bij mensen heel zeldzaam en komt dan ook nu niet meer voor in Nederland. Mensen die in 1980 een bloedtransfusie hebben gehad waren een ‘risicogroep’ omdat toen deze ziekte heerste. Nu is er goed nieuws voor deze mensen, ze mogen weer doneren. En bij sanquinn merken ze ook een duidelijk verschil in het aantal aanmeldingen. ”We hebben afgelopen weken duizenden aanmeldingen gehad”
Regels voor de bloeddonatie
Sanquinn stelt zelf de regels en eisen op voor mensen die te doneren. Ze kijken naar het buitenland om te kijken welke richtlijnen en eisen zij hebben voor de verschillende groepen mensen die willen doneren. Maar dat is lang niet het enige wat voorafgaat aan een eis. Zo vertelt Marloes metaal, woordvoerder van Sanquinn: ‘er wordt Wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van ziekten gedaan. Mogelijkheden om te testen op die ziekten, de waarschijnlijkheid dat een ziekte voorkomt, het belang van patiënten en donors. Het zijn allemaal factoren die meegenomen worden in dit besluitvormingsproces’. En dat is belangrijk, want als jij een van de factoren hebt waardoor je niet mag doneren kan dat gevaarlijk zijn voor een ander.