Wekelijkse Yes-we-canmeeting in Harderwijk: “Een vaste groep heeft tijd nodig”

Er is weinig animo voor de nieuwe, wekelijkse meeting voor jongeren met verslavingsgedrag in Harderwijk. Volgens Kevin Verhage, de voorzitter van de Yes-we-canmeeting in Goes (Zeeland), gebeurt het echter wel vaker dat nieuwe bijeenkomsten in het begin amper bezocht worden. “In Goes hebben wij een clubje van zes tot acht mensen dat regelmatig komt, maar die vaste groep heeft tijd nodig.” 

Met Harderwijk erbij telt Yes We Can in totaal zeventien bijeenkomstplekken, verspreid door heel Nederland. De meetings zijn bedoeld als een veilige plek waar jongeren uit de verslavingskliniek hun problemen en ervaringen kunnen delen. De functie van de voorzitter is het leiden van de meeting en het delen van eigen belevingen. Volgens Verhage is het zijn belangrijkste taak te zorgen voor een open sfeer. “Een voorzitter kan niets doen aan het aantal jongeren dat een meeting wil pakken, maar wel op of ze blijven.”

Het is voor Verhage geen verrassing dat een handvol jongeren elke week een Yes-we-canmeeting bezoekt in plaats van de AA (Anonieme Alcoholisten) of de NA (Anonieme Verslaafden). “Je hebt allemaal tien weken in dezelfde kliniek gezeten, dus er is een soort familiegevoel.” De voorzitter van Goes geeft daarbij aan dat mensen bij de AA en NA vaak wat ouder zijn en meestal verslaafd aan drugs of alcohol. De jongeren die bij Yes We Can hebben gezeten, kampen ook met problemen als eetstoornissen of gameverslavingen.

Het verloop van de meeting zelf is volgens Verhage ook uniek. “Yes We Can heeft een eigen taaltje. Wij gebruiken ‘de tien acties’ bij ons herstel in plaats van ‘de twaalf stappen’ die bij de AA worden gebruikt. Bij andere bijeenkomsten sluit je de meeting bovendien af met God en bij een Yes-we-canmeeting richten we ons tot een hogere macht.”

De tien acties worden tijdens elke yes-we-canmeeting voorgelezen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...