‘Sexting is een kwestie van bewustwording’  

Sexting, het delen van intieme berichten en foto’s, kan gezien worden als een controversieel onderwerp onder jongeren. Waar sommigen het als iets negatiefs beschouwen, benadrukken enkele experts dat sexting juist waardevol kan zijn. Met de voortdurende ontwikkeling van technologieën zoals deepfake en AI, is het essentieel om jongeren te blijven voorlichten over de risico’s van sexting. 

Uit onderzoek van expertisecentrum seksualiteit Rutgers, is gebleken dat 1 op de 100 jongeren tussen de 13 en 24 jaar in de afgelopen 6 maanden heeft meegemaakt dat hun eigen intieme foto of filmpje werd verspreid. Dit tegen hun wil in. Ook de kindertelefoon ziet de meldingen van sexting binnenkomen. Zij krijgen dagelijks 30 meldingen omtrent dit onderwerp van kinderen binnen. Een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. 

Sexting deskundige Stefano Hennevelt, commercieel directeur van ALLYLIFE en ALLY Creative Agency, vindt dat sexting juist iets moois kan zijn. ”Ik ben juist voorstander van sexting. Het is een communicatiemiddel dat heel goed kan helpen tussen twee mensen. Je kan ermee flirten en een relatie opbouwen.” Ook Hanneke de Graaf, programmamaker van Rutgers, vind sexting bij het leven horen. Pas als deze beelden zonder toestemming worden verspreid, spreken we over shame sexting. Daar ligt voor beide het probleem. 

Bewustwording  

”Waar we het over moeten hebben, is hoe we shame sexting kunnen verminderen. Het doorsturen van intieme beelden is niet de bedoeling en zelfs strafbaar”, aldus Hennevelt.  Volgens de Graaf is het goed om sexting een onderdeel te laten zijn van lessen over seksuele vorming. Ook vindt ze dat het betrokken moet worden bij de Mediawijsheid lessen, die al op de basisschool gegeven worden. ”Voorlichting kan zeker een positieve rol spelen, mits het goed wordt gegeven”, beaamt Hennevelt.    

De boodschap van deze voorlichtingen, volgens De Graaf, moet luiden: “Stuur nooit iets door van een ander zonder toestemming, en deel nooit iets van jezelf tenzij je zeker weet dat de ander daarop zit te wachten.”

Een voorbeeld van een bewustwordingscampagnes is het nummer ‘Stukje van mij’ van MEAU. Dit nummer is uitgebracht op 5 februari in samenwerking met KPN en verschillende kennispartners, waaronder Rutgers. KPN zet zich in voor een veiliger internet. De boodschap van het liedje ‘Denk na voor je doorstuurt’. Dit is een andere mooie manier om jongeren te bereiken over het onderwerp sexting.  

Bron: YouTube/MEAUmusic – Stukje van mij

Toekomst door AI 

We gaan een toekomst tegemoet waarbij technologie voortdurend blijft ontwikkelen. Alles op het internet wordt steeds makkelijker, waaronder het doorsturen van intieme beelden. ”Kijkend naar deepfake en AI is er veel meer mogelijk. Het is nu namelijk al mogelijk om iemands gezicht op een seksuele afbeelding of video te plaatsen”, aldus Hennevelt. Hij gelooft niet dat sexting in de toekomst minder zal voorkomen. Vanwege de technologische ontwikkelingen, en omdat mensen nog steeds behoefte hebben aan de aandacht van andere.   

 Uitgelichte foto: ANP/Richard Brocken

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...