Na 4 maart hebben derdelanders geen recht op verblijf in Nederland   

De tijdelijke bescherming voor derdelanders uit Oekraïne in Nederland eindigt op 4 maart. Na deze datum moeten ze terug naar hun land van herkomst of een verblijfsvergunning aanvragen. De groep bestaat uit mensen die werkten of studeerden in Oekraïne en daar geen permanente verblijfsvergunning hadden.  

Birgit de Bruin, persvoorlichter ministerie van Justitie en Veiligheid, vertelt dat er op 27 november 2023 nog ongeveer 5.700 derdelanders waren ingeschreven in de basisregistratie personen. “Een groot deel van deze groep derdelanders behoudt tijdelijke bescherming, omdat zij bijvoorbeeld een permanente verblijfsvergunning in Oekraïne hebben of een gezinslid dat in Nederland verblijft. Ongeveer 2760 derdelanders vallen na 4 maart 2024 niet meer onder de richtlijn tijdelijke Bescherming”, gaat De Bruin verder. ” Zij moeten terug naar hun land van herkomst of een verblijfsvergunning aanvragen “. De top 5 nationaliteiten van de 2.760 derdelanders zijn: Nigeriaanse, Marokkaanse, Algerijnse, Turkmeense en Indiase.  

Na 4 maart

Dat het einde van de bescherming eraan zat te komen wisten de derdelanders rond 8 september 2023 al. Ze kregen rond die tijd een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst over wat ze konden verwachten en wat hun rechten zijn. Volgens De Bruin heeft een aantal derdelanders al asiel aangevraagd. Niet iedereen zit erop te wachten dat deze groep mensen asiel gaan aanvragen. “Nederland heeft geen mogelijkheid om misschien wel 2900 derdelanders op te vangen wanneer zij asiel aanvragen om hier te kunnen blijven” zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “We hebben geen ruimte, dat is duidelijk. We hebben nu al capaciteitsproblemen.” Ook de burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden het een goede zaak dat op 4 maart een einde komt aan de opvang van derdelanders. “Nu ze terugkeren naar hun land van herkomst, kunnen we de schaarse opvangplekken inzetten voor Oekraïners die hun land ontvluchten in verband met de oorlogssituatie”, zegt voorzitter Wouter Kolff. 

Oorlog

Deze groep derdelanders vluchtte uit Oekraïne toen daar de oorlog uitbrak. Ze vluchtte naar Europa en kregen hier dezelfde bescherming als Oekraïners en derdelanders met een permanente verblijfsvergunning voor Oekraïne. Afgelopen woensdag heeft de Raad van State besloten dat begin dit jaar de bescherming stopt voor deze mensen. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wilde de tijdelijke bescherming op 4 september 2023 al stoppen, maar dat zou niet volgens de richtlijnen zijn. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...