Haarens jeugdcentrum: de volgende stap

Publicatiedatum:

Afgelopen vrijdagavond vond een pizza-actie voor kinderen plaats in ontmoetingscentrum Den Domp. Hier konden de jongeren genieten van een pizza, terwijl ze met elkaar in gesprek gingen over de komst van het nieuwe jeugdcentrum. Renata Kuijpers-Bos van de organisatie zei: ‘’We hadden vijftien kinderen verwacht, maar uiteindelijk kwam het dubbele opdagen’’.

Volgens Kuijpers-Bos verliep de eerste avond zeer goed. De organisatie was erg blij met het enthousiasme van de kinderen. ‘’Ze gingen meteen al organisch aan de tafels zitten. Ze konden niet wachten op de pizza’’, aldus Kuijpers-Bos.

De opkomst was groter dan verwacht. Dertig kinderen uit de leeftijdsgroep van 9 tot 12 jaar waren aanwezig, van de 13 tot 17-jarigen waren er vijf, terwijl er ‘s ochtends nog geen aanmeldingen waren.  ‘’We hadden eigenlijk vijftien kinderen verwacht, maar uiteindelijk kwam het dubbele opdagen. De kinderen hebben dus ook behoefte aan een plek voor henzelf’’, aldus Kuijpers-Bos. In eerste instantie waren ze terughoudend, maar al snel kwamen ze met ideeën over hoe de ruimte eruit zou moeten zien. De kinderen hebben het gehad over welke kleur er op de muur moet komen, popcornmachines, voetbaltafels, een Playstation en nog veel meer.

Als het gaat om oudere kinderen, zijn deze moeilijker te bereiken, volgens Kuijpers-Bos. ‘’We willen natuurlijk ook een ruimte creëren, voor hen. Als ze op komen dagen, dan worden hun ideeën ook meegenomen. Zo wordt het vanzelf ook leuker voor de oudere jeugd’’, aldus Kuijpers-Bos.

Regels

De organisatie van ontmoetingsplek Den Domp laat weten wat wel of niet haalbaar is als het gaat om de wensen van de kinderen. Het jeugdcentrum wordt zo ingericht, dat de ruimte multifunctioneel is, voor als er andere activiteiten plaats gaan vinden. ”De kinderen gaan onderling regels afspreken, zodat de ruimte altijd netjes wordt achtergelaten. De spullen worden achter slot en grendel bewaard zodat deze veilig opgeborgen zijn”, meent Kuijpers-Bos.

Volgens Kuijpers-Bos worden er ook regels gemaakt met de kinderen dat het dragen van ongewenste spullen zoals alcohol, drugs, vapes of wapens niet zijn toegestaan. Als dat toch het geval is, wordt het kind die dag verwijderd. De volgende dag is het kind dan weer welkom. Mocht het erna nog een keer gebeuren, dan gaat de organisatie een gesprek aan met de ouders van het kind. Er zal altijd een volwassene aanwezig zijn, die toezicht zal houden op de naleving van regels. ‘’Het is ook belangrijk dat de kinderen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Als zij willen dat het een succes wordt, dan hebben ze daar zelf een aandeel in’’, aldus Kuijpers-Bos.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 2 februari, waar de kinderen zich voor kunnen inschrijven via HaarenEEN.nl. Op de site staat voor de ouders informatie op met betrekking tot de activiteiten.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...