Voorlopig je pinpas niet trekken om Giethoorn te bezichtigen, ook al doet grote broer Venetië het wel

GIETHOORN – Toeristentrekker Giethoorn wordt gezien als het Nederlands Venetië, in 2022 kwamen zo’n 1.054.255 bezoekers op de stad af. Gemeente Venetië laat weten toeristenheffing vanaf aankomend jaar in te stellen. Zou dat ook de oplossing voor de bootjesfile in Giethoorn kunnen zijn?

Stel je voor. Een poortje waar je je pinpas tegenaan moet houden. Voor bijvoorbeeld 5 euro mag je je hart ophalen in het mooie Giethoorn. Paul van den Berg van gemeente Steenwijkerland ziet het niet zo snel gebeuren.

Venetië kampt al jaren met een overvloed aan toeristen. Venetië kondigde deze week aan toeristenheffing aankomend jaar in te stellen. Het doel?  In bepaalde periodes toeristen ontmoedigen.

Niet te vergelijken

Giethoorn, een dorp in Overijssel, is vooral bekend om de bruggen en bootjes. Paul van den Berg, van Toerisme en Recreatie binnen de gemeente waar Giethoorn onder valt, laat weten dat een toeristenheffing heel lastig is voor een dorp waar ook veel mensen wonen.

De problematiek in Giethoorn is niet vergelijkbaar met Venetië, stelt Van den Berg. ,,In Venetië is de toeristische druk nog veel hoger dan in Giethoorn en is men genoodzaakt dergelijke ingrijpende maatregelen te nemen. Overigens hebben we wel een toeristenheffing voor mensen die toeristisch verblijven (toeristenbelasting) en is er ook een belasting op de toeristische bootverhuur in Giethoorn.”

Ondernemers niet enthousiast over idee

Zo vertelt Van den Berg dat een aantal mensen in Giethoorn de toeristenheffing als in Venetië misschien een goed idee vindt. ,,Waarschijnlijk vooral de mensen die het vaak te druk vinden. Een groot deel van de ondernemers zal dat waarschijnlijk een minder goed idee vinden omdat zij verdienen aan toeristen. Het gaat goed met het toerisme in Giethoorn.”

Hij vervolgt. ,,Toerisme is belangrijk voor Giethoorn. In de gemeente Steenwijkerland hangt circa 14% van de werkgelegenheid samen met toerisme en recreatie en in Giethoorn is dat zelfs circa 36%. Veel mensen verdienen hun geld met toerisme.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...