Oost-Brabant dit jaar al vroeg geteisterd door vuurwerk

Het einde van het jaar komt eraan en dat betekent dat er veel vuurwerk wordt afgestoken. In de regio Oost-Brabant hebben de bewoners veel overlast van jongeren die nu al beginnen met het knallen van het vuurwerk.

Het controleren van vuurwerkoverlast is met name een taak van de handhavers van de gemeente. De politie neemt het afsteken van vuurwerk mee in de surveillance en reageert in de avond en nacht op meldingen van overlast, zo vertelt Marco van Rossum, woordvoerder van de politie van de regio Oost-Brabant. Voor de politie in Oost-Brabant zijn er overdag andere prioriteiten wat betreft vuurwerkmeldingen dan overlast. “De politie is vooral bezig met het opsporen van gevaarlijk illegaal vuurwerk en het handelen daarin op het internet,” aldus Marco van Rossum woordvoerder van de politie Oost-Brabant. Het opsporen van criminelen is voor de politie belangrijker dan het op de vingers tikken van jongeren met vuurwerk.

Over de hoeveelheid meldingen kan de politie geen precieze aantallen geven. Wel gaat het om al zeker enkele honderden meldingen bij de eenheid Oost-Brabant in de maand oktober. De politie heeft niet de aantallen om alle meldingen te behandelen.
De politie benadrukt dat niet elke geregistreerde melding daadwerkelijk betekent dat er iets wordt aangetroffen. Daarbij hebben ze ook niet genoeg personeel om elke melding te behandelen.

Hoe het kan dat we nu al zoveel vuurwerk horen, is vrij duidelijk te verklaren. “Vuurwerk is in het buitenland vrij verkrijgbaar en vind zijn weg ook naar Nederland via het internet of andere afzetkanalen,” legt Van Rossum uit.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...