Petities in Den Bosch (3): ‘Maak bij het Engelermeer een belevingsvoedselbos!’

Publicatiedatum:

In Den Bosch worden jaarlijks talloze petities door verontruste bewoners en organisaties aangeboden aan het gemeentebestuur. Wat doet de Bossche politiek hiermee? En heeft het hoe dan ook wel zin om in actie te komen? In deze serie gaat onze verslaggever Barthe Jasmijn Kant op zoek naar de antwoorden. Deel 3: De petitie die Bosschenaar Iwein Fuld startte voor een Belevingsvoedselbos bij het Engelenmeer.
 © Voedselboskabouters

In 2021 start Iwein Fuld namens de Voedselbos Kabouters, een petitie tegen het intrekken van een perceel door de gemeente Den Bosch. Op het eerst toegezegde perceel zou een belevingsvoedselbos komen, een bos gericht op duurzame voedselproductie. Zo goed als alles was geregeld: plannen, investeerders en betrokken buurtbewoners. Op het laatste moment trok de gemeente de toezegging toch terug.  

Het stuk land bij het Engelermeer was het tweede perceel waar de Voedselbos Kabouters mee bezig waren. De eerste optie werd van de kaart geveegd vanwege een oude stadswal; de gemeente besloot ook toen de toezegging terug te trekken. “Nou hadden ze dat van tevoren ook wel kunnen weten en ons het werk van de planning kunnen besparen, want zo’n stadswal staat er niet opeens” zegt Fuld. 

Addertje onder het gras.
Toch kwam er een pleister op de wonde. Het Land van Ons, een burgercoöperatie die landbouwgrond opkoopt, belde de Voedselbos Kabouters met de vraag of ze samen een plan wilden maken voor een nieuw perceel, ‘Meristeem’, gelegen aan het Engelermeer. “Dat was een ideale situatie, het ligt net buiten de stad en aan een natuurgebied.”

Maar ook hier zat een addertje onder het gras. Ondanks afspraken trok de gemeente zich terug; er bleek een ouder raadsbesluit te liggen dat over het hoofd was gezien, het land was al bestemd voor recreatie.  

Naar aanleiding van dit voorval, besloot Iwein Fuld een petitie op te stellen. “Je kan met een petitie niets afdwingen, maar ik wilde laten zien dat er echt wel mensen zijn die het belangrijk genoeg vinden.” Er tekenden 673 mensen. “De gemeente doet een beetje alsof haar neus bloedt, ze weten dat het geen dwangmiddel is en voeren allerlei afleidingsmanoeuvres uit.” 

Iwein Fuld  
© Voedselboskabouters.

Afleidingsmanoeuvres. 
Een mogelijk afleidingsmanoeuvre was het aanbieden van een ander perceel, ook gelegen aan het Engelermeer. Dit gebeurde afgelopen zomer.
“Ik denk dat als we niet zoveel herrie met deze de petitie hadden gemaakt, ze niet zo hun best hadden gedaan op een alternatief.” Toch neemt Fuld daar geen genoegen mee en besluit, nu bijna 2 jaar verder, nog steeds te wachten op een reactie op de petitie. “Want wij vinden nog steeds dat Meristeem wél door moet gaan.” 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...