‘Toekomstige vrouwenopvang heeft veel weg van een hotel’

Publicatiedatum:

Den Bosch –  In juni gaat welzijnsorganisatie de Maatschappelijke Opvang (MO) haar eerste stappen zetten richting de verhuizing van de vrouwenopvang. Het gaat om  een ‘gloednieuw’ complex in Den Bosch. Voordat dit gebouw klaar is, worden de   bewoners tijdelijk gehuisvest in een opvangcentrum in Vught.

De Maatschappelijke Opvang (MO) Den Bosch verhuist over 1,5 jaar naar een nieuw complex aan de Aartsbisschop Laan. Dit gebouw is speciaal ingericht voor de vrouwenopvang. De belangrijkste reden voor deze verhuizing is de ‘overbevolkte’ sfeer van de huidige locatie. “Je moet je voorstellen dat wij iedereen willen helpen, maar dat ook onze opvangcentra vollopen. De noodopvang in Den Bosch loopt dusdanig vol dat we meerdere avonden hebben dat we matjes moeten bijleggen in de gangen. Dit leidt tot irritatie en overlast voor bewoners en beveiligers. We hebben simpelweg niet de capaciteit om iedereen te helpen. Daarom wordt er een nieuw complex gebouwd”, aldus Tanja Nabben, woordvoerder van MO Den Bosch.

Tussenstop

Voordat de vrouwen en kinderen zich officieel mogen huisvesten in de nieuwe opvang worden ze tijdelijk ondergebracht in een anti-kraakpand in Vught . “Het gaat over honderd  administratieve werknemers, dertig  vrouwen en twintig kinderen die zo soepel en geruisloos mogelijk van A naar B moeten worden verhuisd. Momenteel zijn ze bezig met alle aanpassingen en voorbereidingen van hun tijdelijke opvangplaats. Het is belangrijk dat deze mensen zo lekker mogelijk in Vught landen”, zegt Nabben.

Volgens haar bestaat de huidige inrichting van de kamers waar vrouwen met hun eventuele kind(eren) verblijven uit een smaakloze niet-huiselijke sfeer. Het interieur zal op de nieuwe locatie compleet worden ‘omgeklapt’: “Van kleine TBS – kliniek kamers en gemeenschappelijke voorzieningen, naar zelfstandige kamers en studio’s met eigen toilet en douche. Daarnaast komen er gezinskamers voor vrouwen die hier met hun kinderen komen.” Niet alleen de inrichting van de kamers gaat veranderen, maar ook het begeleidingssysteem worden ‘omgeklapt’. “Onze hoogste prioriteit is dat deze mensen tot rust moeten komen. In de huidige situatie kan dat niet. De keuken, badkamer en woonkamer deel je met andere vrouwen. Deze vrouwen hebben allemaal andere problemen en dus andere begeleiding nodig. We gaan nu van groepsbenadering naar individualiteit. Dit is iets wat we al jaren willen, maar nu eindelijk gaat gebeuren”.

Financiering

Een heel nieuw complex heeft een prijskaartje. Het MO Den Bosch werkt met meerdere partijen samen om dit te realiseren. “De gemeente is partner en opdrachtgever. Zij bekostigt de verbouwing en renovatie van de vrouwenopvang. Voor de inrichting worden we gesponsord door bedrijven. Een deel van onze activiteiten en middelen komt van fondsen en giften uit de regio. We werken ook samen met het landelijke Kansfonds. Dit is een fonds voor bijzondere projecten die niet tot de primaire zorg- en dienstverleningstaken behoren. Denk bijvoorbeeld ook aan het landelijke Armoedefonds  en de regionale kerk- en serviceclubs die bijdragen”, aldus Nabben

Nabben is erg enthousiast over de toekomstplannen van de Maatschappelijke Opvang. “We hebben erg geluk met deze gemeente, die bereid is financiële middelen aan te bieden voor maatschappelijke ondersteuning. Hier kunnen andere gemeentes nog wat van leren.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...