Petpretpark: een duurzame speeltuin in de Lochal

18 oktober is de opening van het PetPretPark in de Lochal. Het is een gratis duurzame speeltuin, bedoeld als leuk uitje voor gezinnen tijdens de herfstvakantie. Met als doel om kinderen en volwassenen meer te laten nadenken over duurzaamheid. Naast een speeltuin is er deze editie ook een samenwerking met The Living Museum Tilburg. Kunstenares Simone Sue laat haar plastic geluidstuin zien. Het PetPretpark is er tot 31 oktober.

Het Petpretpark is een terugkerend concept. “We doen dit vaker in leegstaande gebouwen, zoals in winkelcentra. We regelen het altijd in de vakanties, zo hebben gezinnen ook meteen een gratis uitje”, vertelt Bibi projectmedewerker vanPETnaarPRET. De materialen voor de speeltuin worden verzameld door inzamelingsacties met bewoners en ze ontvangen nieuwe spullen van reststromen van bedrijven. “Eigenlijk alles wat wij doen verbindt en is circulair”, zegt Bibi.

VanPETnaarPRET

Het Petpretpark is onderdeel van organisatie ‘vanPETnaarPRET’.  “Wij zijn begonnen met het inzamelen van petflesjes samen met bewoners toen er nog geen statiegeld op zat. We maakte hier kroonluchters van. De grote kroonluchter in de Lochal is bijvoorbeeld door ons gemaakt. Nou als je heel veel flesjes hebt, dan heb je ook veel dopjes en toen zijn we een doppenbad gaan maken. Zo kwam het idee van een speeltuin”, vertelt Bibi.

Geluidstuin

De speeltuin is samengesteld met allerlei verschillende organisaties met een verhaal. Één daarvan is de geluidstuin van Simone Sue, van The Living Museum Tilburg. Dit museum vormt een plek voor mensen met complexe uitdagingen zoals een psychische kwetsbaarheid, verslaving of dakloosheid. Simone is percussionist, iemand die slagwerk speelt, en volgde hierbij haar droom om een geluidssculptuur te creëren. “Je moet er echt een keer doorheen lopen”, zegt Bibi.

Gezinnen bereiken

Je kunt er niet alleen spelen. Er is ook een rek met gratis kleding, een chillhoek en je kunt workshops volgen waarbij je duurzaam gaat knutselen. Bibi hoopt dat de kinderen die langskomen thuis, door hun verhalen, het gesprek over duurzaamheid starten. “Gelukkig besteden scholen ook steeds meer aandacht aan duurzaamheid.”

Creativiteit

“Je kunt met ciruclair denken ook lekker creatief zijn”, vertelt Bibi. “In de chillhoek hebben we bijvoorbeeld kussens gemaakt van oude stoffen van een meubelmaker en huishoudfolie van distributiecentra. Om pallets doen zij altijd heel veel van dat spul, dat zit nu mooi in onze kussens.”

“Soms zijn circulaire dingen makkelijker, maar is het voor de hand liggend om niet circulair te zijn.”

Duurzame tips

Bibi heeft circulaire economie gestudeerd en is daarom al langere tijd ook thuis aan de slag met ciruculairder leven. “Het verbaast mij vaak hoe makkelijk het is om duurzamer te leven. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en scheelt vaak ook in de portemonnee.”

“Soms zijn circulaire dingen makkelijker, maar is het voor de hand liggend om niet circulair te zijn. Zoals het weggooien van je broccolistronk, terwijl je er ook voor kunt kiezen hem in te vriezen voor als je soep maakt. Of je kunt voor tien euro je schoenen te laten maken in plaats van voor meer dan negentig euro nieuwe schoenen te kopen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Agressie in de zorg: een groeiend probleem

De zorgsector staat onder druk, en een van de...

‘Grootste Klimaatzaak ooit’ begonnen voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Het wordt de 'grootste klimaatrechtszaak ter wereld' genoemd. Bijna...

‘Wicked begrijpt haar doelgroep en levert precies wat zij willen’

De langverwachte musicalfilm Wicked komt dan eindelijk bijna in...

Nóg een jaar Bohemian Rhapsody op nummer 1 van de Top 2000? 

Als je een beetje bekend bent met de Top...