Pizza-actie voor nieuw jeugdcentrum in Haaren 

In ontmoetingsplek Den Domp in Haaren, wordt vrijdagavond 12 januari een pizza-actie gehouden voor jongeren van 9 tot en met 17 jaar oud. Ze komen bijeen om een nieuw jongerencentrum in te richten en te genieten van een gratis pizza. 

De gemeente Oisterwijk is een actie gestart voor dorpje Haaren om zelf initiatieven op te zetten. Samen met drie moeders die dit belangrijk vinden en jeugdorganisatie R-newt werken ze samen om een jongerencentrum tot stand te brengen. De organisatie probeert hiermee te bereiken dat de jongeren in Haaren zo hun eigen plek krijgen. Volgens Renata Kuijpers-Bos, een van de moeders, is het als volwassene erg moeilijk om iets te bedenken dat de jeugd leuk gaat vinden. Daarom bedachten de oprichters de pizza-actie: de actie die de kinderen helpt om samen te eten en het jeugdcentrum in te richten. ‘’Zij gaan ons vertellen hoe ze het willen invullen, zoals welke bank, welke kleur op de muur, of ze een voetbaltafel willen, etc. De kinderen bepalen wat ze erin willen. Wij faciliteren het. Zo mogen de kinderen ook de naam en het logo van het jongerencentrum bedenken. Op deze manier leren ze hoe het is om initiatief te nemen’’, aldus Kuijpers-Bos 

Gratis pizza 

De oprichters hebben ervoor gekozen om deze actie gratis te maken, omdat dit de eerste activiteit is die ze gaan regelen. ‘’We willen er zo achter komen wat de jongeren nodig hebben; als je er kosten aan gaat hangen, schrik je meteen de kinderen af’’, aldus Kuijpers-Bos. Het is volgens de organisatie de bedoeling om het aanbod aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor jongeren in het dorp. ‘’Het is een plek voor en van de kinderen’’, vertelt Kuijpers-Bos. 

Enthousiasme vanuit het dorp  

De organisatie heeft deze actie gedeeld door middel van het ophangen van posters in basisschool De Sprankel, het online te delen op HaarenEEN.nl en te delen via R-newt. Zo heeft de actie al veel aanmeldingen ontvangen van een grote groep van 9 tot 12-jarigen. Toch geldt dit helaas nog niet voor de groep van 13 tot 17-jarigen. ‘’De 13 tot 17-jarigen vinden gauw al niks cool wat wij doen. Ze vinden al snel iets stom. Velen denken dat het maar een gewoon pizza-avondje is, maar het is bedoeld om in gesprek te gaan met jongeren en hen te vragen wat ze nodig hebben voor dit jeugdcentrum. Zo proberen we dit echt een plek voor iedereen te maken’’, aldus Kuijpers-Bos. Volgens de oprichters heeft de actie enthousiaste reacties gekregen van de ouders. 

Den Domp 

De organisatie heeft Den Domp als locatie gekozen, omdat dit volgens hen het hart van Haaren is. ‘’Een jeugdcentrum hoort daar thuis’’, stelt Kuijpers-Bos. Zo zou Den Domp ook zeer enthousiast zijn om mee te helpen. De oprichters, hopen zodra ze verder zijn met het ontwikkelen van de ideeën, dat het jongerencentrum zo snel mogelijk open kan gaan. Volgens Kuijpers-Bos doelt de organisatie om dit in 2024 te kunnen doen en het liefst nog in het eerste kwartaal.  
 
De moeders en de organisatie zullen na de pizza-actie niet altijd fysiek aanwezig zijn, behalve als er hulp nodig is. Werknemers van Den Domp zullen wel in het ontmoetingscentrum aanwezig zijn. De medewerkers van R-newt zullen volgens Kuijpers-Bos wél vaker binnenlopen. Zij zijn tenslotte lid van een jeugdorganisatie.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55