PostNL’s bezorgprobleem: waar ligt het probleem echt? 

PostNL wil meer tijd krijgen om brieven te bezorgen. Ongeveer één op de vijf brieven wordt niet binnen 24 uur bezorgd, waar dat wel verplicht is. Terwijl het postbedrijf wijst op het personeelstekort, zien medewerkers andere oorzaken voor het probleem. Bezorger Gido deelt zijn gedachten over de gang van zaken.  

Eind 2023 kwam 82% van de brieven op tijd aan. Dat is onvoldoende, want het bedrijf is verplicht 95% van de brieven op tijd te bezorgen. De verzenddienst geeft hiervoor als reden een personeelstekort bij de bezorgers. Volgens bezorger Gido heeft dit echter een andere reden. ”Ik denk dat dit probleem niet door de bezorgers zelf komt, maar door het sorteercentrum. Daar gaat het vaak mis. Brieven en pakketten worden kwijtgeraakt en er zijn daar heel vaak storingen. Oud PostNL bezorger Koen deelt ook zijn ervaring van het werken bij het bedrijf: ”In het sorteercentrum waren zeker regelmatig storingen”.  

De postroute 

De brieven worden eerst allemaal naar een sorteercentrum in de buurt gebracht. Daar zijn er vijf van in heel Nederland. Dan wordt het naar een voorbereidingslocatie in de buurt van de bestemming vervoerd, waarna het naar een van de 2300 opslagplaatsen in Nederland gebracht wordt. Hier haalt de postbezorger het op en begint met bezorgen. ”De bezorgers krijgen aan het begin van de werkdag de taak om een bepaald aantal brieven te bezorgen. We stoppen pas als we alles bezorgd hebben”, aldus Gido. Hij vindt het onwaarschijnlijk dat de reden van de vertraging op brievenpost door de bezorgers zelf komt. ”Het kan natuurlijk ook met het vervoeren vanaf het sorteercentrum naar de opslagplaats komen. Er zijn ook files.” Een reactie van PostNL laat vooralsnog op zich wachten.  

PostNL wil de bezorgtijden van brievenpost oprekken. De pakketdienst ziet de termijn van 24 uur het liefst veranderen in 48 uur, en uiteindelijk zelfs naar drie dagen. Het bedrijf denkt dat meer tijd het probleem wel zal oplossen. Ook bezorger Gido kan zich hierin vinden. Of de vertraging een staartje krijgt, is nog maar af te wachten. In 2019 kreeg PostNL nog een grote boete, maar de toezichthouder wil nog niet zeggen of dat nu ook het geval zal zijn. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...