Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een straat in de gemeente Reimerswaal ervaren buurtbewoners al wekenlang onrust. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van één bewoner. In de straat zijn verschillende vormen van overlast aan de orde.

Het begon bij overmatig geluidsoverlast. Buurtbewoner Sander Houtman (46) vertelt dat er in de late uren van de nacht nog geklust, gezongen of geschreeuwd werd. “Wie gaat er nu midden in de nacht in zijn tuin staan klussen of schreeuwen? Ik heb de persoon meerdere keren aangesproken, maar dit resulteerde niet in veel verandering.”

De overlast breidde zich uit tot het dumpen van afval in de buurt. Na een voorval lag de straat bezaaid met glasscherven en pillen. Later veroorzaakte dit in een rattenplaag.

Angst en frustratie

Ook begon de buurtbewoner met het achterlaten van dode ratten en konijnen op de stoep en het maken van bedreigingen. Een omwonende, die niet bij naam genoemd wil worden, vertelt: “Vaak duurt de stilte niet langer dan een dag. Deze zaken gaan ten koste van je woonplezier. Dat vind ik ontzettend jammer. Ik ben lang in mijn huisje bezig geweest en ben er heel blij mee, maar dit zou een hele grote reden kunnen zijn om ergens anders te gaan wonen.”

Na herhaalde klachten van buurtbewoners hebben de gemeente Reimerswaal en justitie nog geen actie ondernomen. Dit zorgt voor angst bij de mensen in de straat. “Niemand neemt ons serieus lijkt het wel. Ik ben bang voor mijn veiligheid en die van mijn katten. Ik durf ’s avonds niet de deur uit”, vertelt buurtbewoonster Ria van Leeuwen (71). 

De buurtbewoners zijn samengekomen vanwege de aanhoudende overlast. Zij hebben een buurtapp opgericht. Via deze app houden ze elkaar op de hoogte van verdachte activiteiten en bieden ze onderlinge ondersteuning. Bovendien hebben verschillende bewoners besloten om beveiligingscamera’s aan te schaffen.   

Sinds 1 januari 2020 geldt in Nederland de nieuwe wet ‘Zorg en Dwang’, die bedoeld is om de rechten van mensen te beschermen. Een persoon mag niet meer zomaar gedwongen opgenomen worden. “Er moet eerst flink wat misgaan voordat men wettelijk mag ingrijpen”, vertelt een zorgverlener die anoniem wil blijven.

Ook voor de politie is deze zaak complex. Melissa Kleppe, werkzaam bij de politie Zeeuws-Vlaanderen, vertelt dat het standpunt van de politie is om mensen zoveel mogelijk in hun eigen levenssfeer te behandelen. Vanuit de politie proberen ze in te zetten op bemiddeling of het doen stoppen van de overlast. “Als de overlast aanhoudt, kunnen wij een individu bij een crisisdienst aanbieden ter beoordeling. Dit mag echter alleen als iemand een gevaar is voor zichzelf of een ander. Indien iemand strafbare feiten pleegt kunnen wij deze persoon aanhouden. Dit geniet niet de voorkeur. Er wordt dan altijd gekeken wat de hogere prioriteit heeft: hulpverlening of strafrecht.”

Het is nu aan de lokale autoriteiten en de buurtbewoners om stappen te ondernemen om de situatie aan te pakken en de leefbaarheid van de buurt te herstellen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55