Rechtbank stemt in met getuigenverhoor in fraudezaak Peter Gillis

DEN BOSCH – De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdagmiddag besloten dat de verdediging van vakantieparkeigenaar Peter Gillis getuigen mag horen in de fraudezaak. Per vakantiepark kan één medewerker een verklaring afleggen, evenals een medewerker van de Belastingdienst en twee medewerkers van het bedrijf Oostappengroep. Deze beslissing is genomen na een verzoek van Gillis’ advocaten, die twijfelen aan de beschuldigingen van fraude en in plaats daarvan spreken van administratieve fouten.

De getuigen moeten voor de rechter-commissaris verschijnen om hun verklaring af te leggen. Zowel de advocaten van Inge, de dochter van Peter Gillis, als de advocaten van zijn ex-vrouw Treesie hebben toestemming gekregen om de getuigen te ondervragen. Het verzoek om de zaak niet-ontvankelijk te verklaren is door de rechtbank afgewezen.  

Verdenking belastingfraude
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Peter Gillis, samen met zijn dochter en ex-vrouw, van belastingfraude in acht vakantieparken verspreid over Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, evenals een holding. Het OM beweert dat Gillis tussen 2014 en 2019 verkeerde of geen informatie aan de Belastingdienst heeft verschaft. Daarnaast was de administratie van de parken rommelig. Zo zouden er vakantiehuisjes zijn verhuurd zonder dat dit administratief werd bijgehouden. En betaalde huurders contant, meestal direct aan Gillis zelf. Waarbij zijn dochter Inge ervoor zorgde dat deze transacties niet in de administratie werden vastgelegd. Gillis wordt er ook van beschuldigd belangrijke documenten te hebben vernietigd en is er geen administratie bijgehouden van de salarissen van buitenlandse werknemers.

‘Hetze’
Bij de eerste zitting op 19 maart beschreef Gillis de beschuldigingen van justitie als een doelgerichte aanval, ook wel door hem genoemd een soort ‘hetze’. Zijn advocaat beweerde dat het OM en de Belastingdienst samen tegen Gillis werkten. Met als doel dat Gillis een strafblad zou krijgen en dat de horecavergunningen van verschillende parken ingetrokken zouden worden. Gillis en zijn advocaten vroegen de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren, wat zou betekenen dat de zaak niet doorgaat. Volgens Gillis zijn advocaat is het intrekken van de horecavergunningen op verschillende parken en het sluiten van park Prinsenmeer in Ommel het directe resultaat van die ‘hetze’. Prinsenmeer is sinds december vorig jaar gesloten.

Momenteel lopen er verschillende aantijgingen tegen Peter Gillis. Meerdere gemeenten hebben Gillis beschuldigd van het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten, het illegaal uitbreiden en verwaarlozen van zijn vakantieparken, het niet betalen van belastingen voor toeristen en het runnen van restaurants zonder de juiste horecavergunningen.

Uitgelichte foto: ANP/Rob Engelaar

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Lezen opnieuw in trek: boekenclub Josie (22) krijgt jongeren de bibliotheek in

VELDHOVEN – Nederlandse bibliotheken telden in het afgelopen jaar...

De geschiedenis die voor even tot leven komt

Zondag 15 september is een stoet van legervoertuigen door...

Man dwingt vriendin tot sekswerk: “Ik ben onschuldig”

“Leugens, leugens, leugens,” zo klonk het in de rechtbank...

Verspilling Vrije Week: toeslagen voor onaangeraakte sushi 

ROTTERDAM - We verspillen in Nederland miljoenen kilo's voedsel...