Florida verbiedt sociale media voor kinderen onder veertien

Op 1 januari 2025 zal in de Amerikaanse staat Florida een nieuwe wet in gaan. Deze wet verbiedt kinderen onder de veertien jaar om sociale media te gebruiken zonder toestemming van hun ouders. Gouverneur Ron DeSantis heeft deze wet onlangs ondertekend. Het doel is om kinderen te beschermen tegen schadelijke effecten van sociale media. 

Socialemediaplatformen waar je ‘oneindig’ kan scrollen vallen onder de nieuwe wet. Voorbeelden hiervan zijn TikTok, Instagram en Facebook. Volgens de nieuwe wet moeten deze platformen profielen van kinderen onder de veertien jaar verwijderen. Veertien- en vijftienjarigen moeten toestemming hebben van hun ouders om sociale media te gebruiken. 

Nederlandse expert pleit voor gebalanceerde aanpak 

Tamar de Vos- van der Hoeven is psychologe en opvoeddeskundige bij het online opvoedkundige adviesbureau Opvoedadvies.nl en schrijfster van het boek Opvoeden met plezier, voor ouders van kinderen van 0 tot 7 jaar oud. Ze vindt het zelf nog te vroeg om veel te zeggen over de nieuwe wet in Florida, maar gelooft niet in het verbieden. De Vos- van der Hoeven vraagt zich af of je kinderen wel van sociale media kunt afhouden. Meerdere Nederlandse platformen hebben een leeftijdsgrens die kinderen moeten invullen, maar hierbij gebeurt het vaak dat kinderen een andere geboortedatum invullen.  

“Kinderen leren niet omgaan met sociale media door het simpelweg te verbieden”, zegt De Vos- van der Hoeven. “Bijsturen en toezicht houden wordt dan veel moeilijker, vooral als kinderen eenmaal de leeftijd bereiken waarop ze wel op sociale media mogen.” 

In Nederland zijn er bepaalde regels omtrent het gebruik van sociale media door kinderen. De Algemene verordening gegevenswerking (AVG) stelt dat er geen privacygegevens van jongeren onder de 16 jaar verzameld mogen worden zonder toestemming van de ouders. Maar De Vos- van der Hoeven wijst erop dat de daadwerkelijke controle op ouderlijke toestemming vaak ontbreekt. “Veel kinderen maken al op jonge leeftijd gebruik van sociale media, zelfs als ze nog geen ouderlijke toestemming hebben”, zegt ze. “Dit roept vragen op over de effectiviteit van beleid dat gericht is op het verbieden van toegang tot sociale media.”  

De Vos- van der Hoeven hoopt dat Nederland zich niet gaat focussen op een verbod, maar op een meer gebalanceerde aanpak. Volgens haar is het belangrijk dat ouders openlijk praten over sociale media met hun kinderen en hen leren hoe ze veilig online kunnen blijven. “Door goede voorlichting en ouderlijk toezicht kunnen kinderen op een verantwoorde manier gebruik maken van sociale media, zelfs op jonge leeftijd.” 

Uitgelichte foto: Koen van Weel ANP

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...