Rima Orie en Zoulfa Koutah winnen Beste Boek voor Jongeren 2023

Rima Orie en Zoulfa Koutah hebben de prijs ‘Het beste boek voor jongeren’ gewonnen. Deze prijs werd vrijdagavond 15 september uitgereikt tijdens Boektok Live in de Bibliotheek Neude. Koutah won met haar boek Zolang de citroenbomen groeien in de categorie Vertaald en Orie won met In het vervloekte hart de prijs voor het beste Nederlandstalige boek. 

In het vervloekte hart is een fantasieverhaal over Priya, een ‘bloedkind’ met magische krachten. “Het is een prachtig boek waar wij enorm van hebben genoten. Het is een boek dat ontzettend goed aansluit bij de doelgroep en dat bovenal gewoon heel leuk is om te lezen”, valt te lezen in het juryrapport.

Over Zolang de citroenbomen bloeien, een boek over de burgeroorlog in Syrië, schrijft de jury het volgende: “Ook dit verhaal is prachtig geschreven, met thema’s zoals PTSS, liefde en vriendschap. Het heeft goed uitgewerkte personages en een plottwist die je niet ziet aankomen.”

Alleen Orie was aanwezig bij de uitreiking. “Dank jullie wel, Ik heb hier zoveel over gedroomd, uiteindelijk werd het gewoon een nachtmerrie. Ik ben echt zo blij dat ik dit heb gewonnen.” De Canadese Zoulfa Koutah reageerde via Instagram op haar winst: “My eternal thank you to the judges and jury who have given this book a piece of their heart. Without you, this book wouldn’t have seen the sun.”

De jongerenjury verkoos deze boeken tot ‘de beste’ uit een lijst van 10 boeken, vijf vertaald en vijf oorspronkelijk Nederlandstalig. Beide auteurs hebben 2.500 euro gewonnen, in de categorie ‘Vertaald’ wordt dit verdeeld onder auteur en vertaler.

De uitreiking was tijdens Boektok Live, het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...