Museumnacht: genieten, dansen & verwonderen

Musea die eens per jaar ‘s nachts hun deuren openen. “Om op zo’n laagdrempelige manier mogelijk het museum te kunnen bezoeken’’, vertelt Redmar Hein van het Universiteitsmuseum in Groningen. Het belangrijkste doel is om jongeren naar het museum te krijgen. De toegangsprijzen verschillen per stad tussen nul tot twintig euro. ‘’We hebben alle 3500 kaarten verkocht, 900 meer dan vorig jaar,’’ aldus Hein. 

Tijdens deze avonden kan je genieten van de vaste collectie van de musea en speciale exposities. Daarnaast zijn er diverse workshops, voorstellingen en heel veel muziek waaronder (Silent) disco’s. ‘’Het zijn grotendeels jongeren die er naartoe komen’’ aldus Redmar Hein, coördinator communicatie van het Universiteitsmuseum in Groningen. Volgens Hein kan een reden hiervoor zijn, omdat het op een laagdrempelige manier wordt aangevlogen door de tickets maar tien euro per stuk te maken. 

In de komende weken zijn er diverse Museumnachten. In Den Haag op 7 oktober, Dordrecht 14 oktober, Amsterdam op 4 november en Haarlem op 21 november. In Haarlem doelen ze op de leeftijdsgroep basisschoolleerlingen tijdens Museumnacht KIDS met als thema: SUPERHELDEN. Er worden rondleidingen en speurtochten gegeven, maar je kan ook jezelf als superheld tekenen op ware grootte. Collin Vaneker, projectleider van de Museumnacht in Enschede zegt: ‘’Ik zie de andere steden niet als concurrenten, maar eerder als collega’s. Iedere stad heeft zijn eigen unieke instellingen en musea.’’  

AMSTERDAM – ANP RAMON VAN FLYMEN

Museumnachten beginnen vaak om 20:00 uur en duren tot laat in de nacht rond 01:00 uur in de musea waarna de avond wordt afgerond op een afterparty tot 05:00 uur. De grootste Museumnachten zijn in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 

Sommige steden noemen het cultuurnacht omdat buiten de musea ook theaters en poppodia meedoen.

In 2000 is de ‘Museumnacht’ bedacht door enkele Amsterdamse studenten en museummedewerkers. Vanaf 2003 kreeg het meer bekendheid en twintig jaar later is het een groot succes in meerdere steden.

Een ander initiatief om jongeren warm te maken voor musea is bijvoorbeeld in Dordrecht. In het Dordrechts Museum is de jongerenorganisatie TakepART gevestigd. Met bijvoorbeeld escape rooms en memes of feitjes door het museum te hangen bij schilderijen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55