Rotterdamse theaters voldoen niet aan hygienenorm: ‘ik heb nog nooit iemand zijn handen zien wassen’   

Bij verschillende theaters in Rotterdam worden hygiëneregels onvoldoende nageleefd. Medewerkers wassen onvoldoende tot niet hun handen. Dit kan gevaarlijk uitpakken. ‘Geneesmiddelen werken vaak niet meer’   

Het Luxor Theater, Theater Zuidplein en De Doelen zijn drie locaties die zich aan een goedgekeurde hygiënecode of een eigen HACCP-plan moeten houden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert dit. Persoonlijke hygiëne, zoals handen wassen, is heel belangrijk voor iedereen die in de horeca werkt volgens Bart Fortuin, persvoorlichter NVWA. Horecabedrijven moeten ervoor zorgen dat het voedsel wat ze verkopen veilig is. Het eten van deze drie theaters zijn dat niet. Snackboxen, borrelplankjes en andere zoetigheden worden klaargelegd zonder dat medewerkers hun handen wassen. Dit wordt bevestigd door onder andere Camille, werkzaam bij Theater Zuidplein: “Cake wordt gesneden en aangeraakt zonder handen te wassen. Ik moet zelf ook toegeven dat ik de gember en munt voor de thee met ongewassen handen snij”, vertelt ze.  

Noa werkt bij De Doelen en geeft aan dat bij hen vooral achter de bar en bij het maken van snacks niet op hygiëne wordt gelet. “Alles wat niet in keuken wordt klaar gemaakt, wordt aangeraakt met vieze handen”, aldus Noa. Bij Het Luxor Theater maken ze snackboxen en borrelplankjes klaar zonder handen te wassen. “Ik heb nog nooit iemand zijn handen zien wassen voordat ze het eten op de plankjes leggen”, vertelt Remco, medewerker bij het Luxor. “We doen onder andere losse Maltezers in de snackboxen en die worden met vieze handen aangeraakt. Hetzelfde geldt voor de chips en kaasblokjes voor op de borrelplankjes en daar eten de medewerkers tussendoor ook nog van” 

Micro-organismen 

Handen zijn dragers van micro-organismen. Zo kan een hand bijvoorbeeld 150 soorten bacteriën dragen, maar daarnaast ook virussen en schimmels. Het is dus niet alleen vies, maar ook gevaarlijk volgens Paul Harleman, deskundige professionele schoonmaak en hygiëne. De meeste bacteriën zijn niet kwaadaardig, maar toch kunnen sommige van deze micro-organismen schadelijk zijn voor de mens. Met name de resistente soorten, deze zijn immuun voor de meeste antibiotica. “Word je ziek door een resistent micro-organisme dan is behandelen lastig omdat geneesmiddelen vaak niet meer werken. Het micro-organisme is er resistent tegen geworden.” Via de handen kunnen micro-organismen overgedragen worden op voedsel. Voedsel kan besmet raken wat met name gevaar oplevert voor voedsel dat na aanraking onvoldoende tot niet verhit wordt. “Handen wassen is daarom zo belangrijk voordat je aan eten zit. En dan niet vluchtig, maar grondig en volgens de instructies.” 

Het dragen van handschoenen is geen verbetering. Harleman:”Handschoenen geven vaak de schijnzekerheid van hygiëne. Het beschermt vooral de voedselbereider, maar niet degene die het voedsel aangeboden krijgt.” Dit komt omdat voedselbereiders hun handen niet meer wassen. Ze denken dat het dragen van handschoenen voldoende is. Verder wisselen ze te weinig van handschoenen. “Ze maken bijvoorbeeld je broodje tartaar klaar, stoppen het in de verpakking en raken de kassa aan om af te rekenen. Het wordt nog erger als ze daarna gewoon weer verder gaan met de volgende klant zonder schone handschoenen aan te trekken.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55