RTL-debat: problemen oplossen, maar wel op een andere manier

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingen. Na PvdD afgelopen vrijdag bij Nieuwsuur, namen verschillende fractievoorzitters elkaar onder vuur tijdens het RTL verkiezingsprogramma: In gesprek met de kiezer. Vooraf ging het vooral over de afwezigheid van Pieter Omtzigt van het NSC en Frans Timmermans van PvdA/Groenlinks. Lilian Marijnissen van de SP was blij dat ze Pieter Omtzigt mocht vervangen: ‘’Nu komen er tenminste goede plannen op tafel.’’

Het was voor de aanwezige lijsttrekkers lastig om een houding te vinden. De tafel zat dan ook goed vol met 6 lijsttrekkers, een presentator en een politiek verslaggever. Het RTL debat begon met het grootste thema volgens de panelleden van van RTL Nieuws en dat was wonen. Daarna zouden de lijsttrekkers verder debatteren over de zorg en de portemonnee.

Wonen

Het debat begon zoekend, welke lijsttrekker was nou de favoriete tegenstander van iedereen. In het publiek zaten Nederlanders die slachtoffer zijn van de huidige wooncrisis. Eén ding was wel duidelijk: iedere partij wilde het woonprobleem oplossen. Alleen de manier waarop partijen het probleem wilden aanpakken, verschilde. 

Rob Jetten van D66 trapte af met de stelling dat er slimmer gebouwd moest worden, in zijn woorden, kleinere woningen, zodat de doorstroming gegarandeerd kan worden. Wilders bracht daar tegenin dat dan eerst de woningen naar de Nederlander moesten gaan. De tafel zat zo vol dat het debat vaak verzandde in een kakofonie van verschillende meningen. Zeker Esther Ouwehand was daar het voornaamste slachtoffer van. Zij kon haar standpunten niet goed uitdragen. 

Betere zorg

Na de reclame was het onderwerp betere zorg, een stokpaardje van de SP. Er kwam een vrouw aan het woord die voor haar dementerende moeder zorgde. Er waren geen verzorgingshuizen voor haar beschikbaar. De PVV, BBB en SP hekelen dat er bezuinigd was op verzorgingshuizen en een plan van Marijnissen voor een zorgbuurthuis werd met open armen ontvangen door de lijsttrekkers. 

Dilan Yesilgöz werd aangevallen op het feit dat haar partij de oorzaak was van de bezuinigingen. Yesilgöz pareerde elke aanval door juist te zeggen om vooruit te kijken en te investeren in innovatie in de zorg. BBB zag deze ‘robottisering’ niet echt zitten. De SP viel Yesilgöz ook nog aan maar zij pareerde met: ‘’Ik ga niet hetzelfde debat voeren dat u twaalf jaar lang met Mark Rutte heeft gevoerd’.’’

Consensus

Aan het woord kwam een gezin die het moeilijk had om rond te komen en ook bij dit onderwerp waren de partijen het met elkaar eens. Dit soort gevallen moeten opgelost worden. Het maakte het debat prettig om naar te kijken, maar niet echt spannend. Het debat was aan de voorkant een beetje onthoofd doordat PvdA/GroenLinks en het NSC afwezig waren. En dat was zonde, want dit was een uitgelezen kans om je te presenteren aan het grote publiek.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...