Schurft cijfers: ‘het hupst wat heen en weer’

Schurft, ook wel bekend als scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt word door de schurftmijt. Deze kleine mijten graven zich in de bovenste laag van de huid en leggen daar eitjes. Dit leidt tot enorme jeuk, hier heb je vooral in de nacht last van. Onder studenten is schurft een bekend begrip, het aantal besmettingen blijft dan ook schommelen en de crèmes zijn soms lastig te verkrijgen.

Stijgende cijfers

In de afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van schurft in Nederland toegenomen. Volgens Nivel en het RIVM zien huisartsen nu een langzaam stijgende trend in het aantal patiënten met schurft. ‘’De cijfers zitten nu in een kleine piek maar het hupst altijd wat heen en weer’’, aldus Dr. Mariëtte Hooiveld van Nivel. Voor schurft is geen meldplicht, dus de cijfers kloppen niet helemaal. Marian Lenders van GGD Gelderland-Zuid vertelt dat ze wel meer telefoontjes ontvangen met vragen, maar dat je dus niet perse naar de huisarts hoeft als je klachten hebt.

In 2014 werden er 100 schurft-gevallen per 100.000 inwoners werden geregistreerd. Het totaal aantal mensen dat voor scabiës de huisarts bezocht was sinds eind 2022 hoger dan in de jaren daarvoor. Huisartsen zien vooral veel jongeren (15-24 jaar) vanwege scabiës in hun praktijk. In 2023 zijn er ook veel pieken en dalen geweest in de cijfers. In week 25 van dit jaar is het aantal jongeren (15-24 jaar) dat met scabiës de huisarts bezocht gestegen, van 76 naar 102 per 100.000 inwoners. ‘’Wij doen geen onderzoek naar hoe het kan dat de cijfers zo erg schommelen’’, vertelt Dr. Mariëtte Hooiveld.

Bron: Nivel

Besmetting

Schurft verspreidt zich voornamelijk door direct huid-op-huid contact. Om besmet te raken is er meestal langdurig of regelmatig contact nodig. De schurftmijt kan ook via besmet beddengoed, kleding of handdoeken worden overgedragen. Je hebt meer kans op schurft als je kleren, lakens en dekens deelt met andere mensen. Het komt dan ook niet alleen in studentenhuizen voor, maar ook bij gezinnen. Je merkt niet meteen dat je schurft hebt, hierdoor kun je het doorgeven zonder dat je het weet.

Lege schappen

Schurft wordt behandeld met een speciale crème of lotion. Deze crème is verkrijgbaar bij de apotheek of bij de plaatselijke drogisterij. Het komt helaas ook regelmatig voor dat de schappen leeg zijn. Hoe dit komt, daar is geen duidelijk antwoord op. ‘’Dit kan liggen aan leveringsproblemen maar het heeft ook zeker te maken met de periode waarbij er meer schurft gevallen zijn’’, vertelt een medewerker van een apotheek in Tilburg.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...