Slachtoffer op leeftijd beland na mishandeling in scootmobiel: ‘Verkeerde plaats op het verkeerde moment’

Twee mannen stonden woensdag terecht voor het mishandelen van een oudere man. De man is meerdere malen gestoken, geslagen en getrapt, zonder dat de daders wisten wie hij was. “Ze hebben zich als beesten gedragen”, aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van vijf jaar plus TBS met dwangverpleging tegen 28-jarige Wesley M., wegens poging tot doodslag. Hij wordt verdacht van het neersteken en mishandelen van een slachtoffer op leeftijd. Reden voor deze agressie had hij eigenlijk niet. “Ik ging mee uit nieuwsgierigheid”, verklaart M.

Hij doelt op de nacht van 16 november. De 21-jarige medeverdachte Andy M. had die avond ruzie met zijn vriendin. De jonge vrouw zou bij haar ex verblijven en zou een PlayStation van één van zijn vrienden hebben meegenomen. De mannen waren onder invloed en besloten samen met twee anderen verhaal te gaan halen.

Het is al laat

Het was al na middernacht toen er werd aangebeld. “Doe maar niet open, want het is al laat”, zei de oudere man, die te gast was in het huis waar Andy’s vriendin verbleef. Hij was die dag jarig en vierde zijn verjaardag. Toch werd de deur open gedaan en het viertal drong binnen. Toen zij de woonkamer binnen kwamen werd er op de man ingeslagen en later ook gestoken met een mes. Na afloop werd het slachtoffer geslagen met een bijl.

Deze mishandeling leidde tot een slagaderlijke bloeding, breuk van oogkas en nog een waslijst aan ander letsel. Als het slachtoffer niet zo snel hulp had gekregen, was hij waarschijnlijk diezelfde avond overleden aan zijn verwondingen.

“Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?”, vraagt de rechter zich af. Beide mannen weten daar geen antwoord op. Ze kende de man niet en hadden die avond ook niks tegen hem. “Het was de adrenaline”, verklaart Wesley M.

Niemand iets aangedaan

Het ongegronde geweld van die avond heeft veel indruk gemaakt op het slachtoffer. Niet alleen moet het slachtoffer de rest van zijn leven doorbrengen in een scootmobiel, maar ook op mentaal gebied ondervindt het slachtoffer nog veel hinder. “Hij heeft dagelijks last van herbelevingen”, verklaart zijn advocaat. “Zijn leven lijkt niets meer op wat het was. Hij heeft niemand iets aangedaan. Juist omdat het zo uit het niets kwam, is hij bang voor herhaling. Hij vertrouwt niemand meer.”

Gevaar voor begeleiders

Wesley M. vindt het spijtig voor het slachtoffer, maar wil er niet meer over zeggen. Hij vreest voor de TBS straf die hem misschien te wachten staat. M. is op jonge leeftijd uit huis geplaatst en heeft door de jaren heen een ‘pure haat en woede’ ontwikkeld voor zijn begeleiders. Hij waarschuwt de rechter dan ook voor de veiligheid van de begeleiders in die kliniek. “Ik kan hun geen garantie geven. Ik ben een gevaar voor hen”, vertelt de 28-jarige verdachte, die al eens eerder een begeleider heeft neergestoken. Hij voegt er aan toe dat de kans bestaat dat hij binnenkort zomaar veroordeeld kan worden voor levenslang als hij naar die kliniek gaat.

Dat de kans op herhaling van een strafbaar feit groot is, is volgens de officier van justitie duidelijk naar voren gekomen door de uitspraken die Wesley M . deed tijdens de zitting.

Jeugddetentie

Dit geldt overigens niet voor medeverdachte Andy M. Tegen hem wordt een werkstraf geëist van 180 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden. Andy M. wordt alleen verdacht van het mishandelen en niet van het steken.

De uitspraak volgt over twee weken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...