Grensovergang met Egypte geopend; eerste Palestijnen verlaten de Gazastrook

De Rafah-grens tussen Gaza en Egypte is geopend voor Palestijnen met een dubbele nationaliteit. Ongeveer 400 Gazanen hebben hiervan gebruikgemaakt. Ook zijn er tientallen zwaargewonden geëvacueerd, dit meldt persbureau AFP.

In de ochtend van woensdag 1 november stonden er al honderden mensen voor de grenspoort te wachten in de hoop dat de poorten naar Egypte werden geopend. Dat de Rafah-grens open gaat is een uitzondering, vertelt Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina van het PAX. ‘’De Egyptische regering heeft verschillende redenen om de Palestijnen buiten het land te houden’’, zegt hij. ‘’De Gazastrook grenst aan de Sinaïwoestijn, daar heeft de Egyptische president al-Sisi geen grip op en de bevolking is daar ontevreden over het beleid. Er is geen ruimte om daar alle vluchtelingen op te nemen vanuit Gaza.”

Internationale druk

De grenzen met de Gazastrook zijn sinds het uitbreken van de oorlog in oktober hermetisch afgesloten. Dat de grens nu wel open gaat is het gevolg van de internationale druk die wordt uitgevoerd op de regio volgens politicoloog Radi Suudi. ‘’In oorlogen zie je dat landen voor hun staatsburgers opkomen. Daarom wordt nu de grens wel geopend in Rafah.’’ Vooralsnog worden alleen Palestijnen met een dubbel paspoort geëvacueerd. ‘’Ik heb nog niet gehoord of er Nederlanders tussen zitten bij de groep Palestijnen die nu over de grens trekken, dat is wel pijnlijk’’, vindt Van Gool. ‘’Zeker nadat demissionair-premier Rutte vorige week nog met de leiders van Israël en Palestina heeft gesproken.’’  

Politieke en economische motieven Egypte

De grens tussen Egypte en de Gazastrook is niet altijd open en dat heeft verschillende oorzaken. ‘’Sinds al-Sisi aan de macht is heeft hij de islamitische-politieke beweging het Moslimbroederschap aan banden gelegd’’, zegt Van Gool. ‘’Het Moslimbroederschap is gelieerd aan Hamas en als men de Palestijnen binnenlaat in Egypte kan dat de politieke positie van al-Sisi verzwakken. In Egypte gaat het ook economisch niet goed, dus als daar ook nog eens twee miljoen vluchtelingen bijkomen, kan je je voorstellen dat dat voor onrust gaat zorgen bij de Egyptenaren’’, aldus Van Gool. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...