Studentenhuisachtige taferelen binnen het badminton

Badmintonnen in het Nederlandse team. Naast het hebben van veel discipline en de wil om hard te trainen is het bij Team NL Badminton nodig om een ontgroening te ondergaan. Het is een fenomeen dat vooral onder het protocol van Nederlandse studentenverenigingen valt. Badmintonner Mark Caljouw (28) over deze jarenoude traditie: ”Ik kan begrijpen dat mensen het heftig vinden.”

Wie droomt van een carrière als topsporter is vaak op jonge leeftijd al volledig gefocust op zijn of haar sport. Als topsporter dien je in veel gevallen keuzes te maken, waardoor je bepaalde zaken op een gegeven moment laat vallen, zoals school. Daardoor ervaar je nauwelijks het studentenleven en bestaat er geen mogelijkheid om onderdeel te worden van een studentenvereniging. Ook geen ontgroening dus.

In het badminton heeft men daar al jarenlang een eigen variant voor. Wie in Team NL promotie van de selectie naar de senioren maakt dient zich voorafgaand aan zijn eerste toernooi kaal te scheren. ”Je kunt er eigenlijk niet onderuit. Het is verplicht”, aldus Caljouw.

Traditie

Begin december is het de Nederlandse badmintonners gelukt zich te plaatsen voor het EK in Polen in februari 2024. Naast het feit dat Nederland de wedstrijden onder controle had, viel er nog iets anders op: vier kale hoofden binnen de tienkoppige selectie. Dit toernooi debuteerden er vier spelers voor TEAM NL. Het is een eeuwenoude traditie, de oorsprong is alleen lastig te achterhalen. Caljouw: ”We doen dit al zo lang dat ik niet meer weet wanneer dit begonnen is.”

Caljouw is door zijn broers vroeg begonnen met het spelen van badminton. Na een korte periode viel hij op bij Badminton Nederland in Papendal. ”Het begon met een ochtend vrij voor de sport.” Toen Caljouw dertien jaar oud was mocht hij mee gaan spelen met de selectie. ”Ik was er eigenlijk al heel vroeg bij.” De sport en de daarbij behorende ontgroening is er daardoor geleidelijk bij de badmintonner ingegroeid. Tijdens het trainen met de senioren zag Caljouw als kind al vaak kale mannen voorbijlopen. ”Dan weet je dat jouw tijd er ook aankomt.”

Kale koppen niet te stoppen

Zo’n elf jaar geleden maakte Caljouw zijn debuut voor Team NL op een toernooi in Zwitserland. Ook hij moest er toen aan geloven. ”Ik zat op mijn hotelkamer toen een paar oudere jongens uit het team mijn kamer binnenkwamen. Ik voelde de bui toen al hangen en heb ze hun gang laten gaan.” Al snel vielen de eerste plukken haar op de grond en liet zijn kapsel te wensen over.

Daar bedacht hij iets op. De volgende ochtend nam hij plaats op een Zwitserse kappersstoel. ”Ik vroeg aan hen of ze mij helemaal kaal konden scheren.” Bij terugkomst in het hotel werd Caljouw aangesproken door zijn teamgenoten. ”Ze vonden het slim, maar vertelden me wel dat naar de kapper gaan eigenlijk niet de bedoeling is.” Sindsdien bestaat de regel dat een speler tussentijds niet meer naar de kapper mag. ”Die regel is door mij in het leven geroepen”, aldus Caljouw.

”Mensen dachten dat ik ziek was”

Mark Caljouw over zijn ontgroening

Weer terug in Nederland kreeg Caljouw vragende gezichten op zijn school. ”Mensen dachten dat ik ziek was”, lacht hij. Nadat ik ze de situatie had uitgelegd, begreep iedereen het. Toen konden we er samen wel om lachen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...