Veelbesproken Super League kan mogelijk doorgaan, oordeelt Europees Hof

Foto: Andy Rain / EPA

De grote Europese voetbalclubs, die een nieuwe competitie op willen richten tegen de zin in van de UEFA, hebben gelijk gekregen bij het Europees Hof van Justitie. De UEFA wilde de Super League verbieden, maar dat gaat tegen de Europese regels in.

Real Madrid en FC Barcelona stapten naar de rechter om te eisen dat de UEFA stopt met het tegenhouden van de mogelijke Super League. Twee jaar gelden kwamen meerdere topclubs met de plannen om een eigen – vrijwel gesloten – competitie op te richten, waarin zij meer wedstrijden tegen elkaar kunnen spelen en meer geld kunnen verdienen. Destijds kwam daar veel kritiek op vanuit de voetbalbonden, kleinere voetbalclubs en voetbalfans. De UEFA dreigde clubs en spelers uit te sluiten van deelname aan de Champions League en internationale toernooien, wanneer zij spelen in de Super League.

Het Europees Hof is het met de klagers eens dat de voetbalbonden hun monopoliepositie misbruiken. De sport is een economische activiteit en valt onder de Europese regels voor vrije concurrentie, vindt het hof. Dit betekent echter niet dat de plannen voor de Super League definitief door kunnen gaan. In de sportsector is ook toezicht nodig en het hof sluit niet uit dat er daarnaast nog andere redenen zijn om de Super League toch te blokkeren.

Organisatie opgelucht

De organisator van de Super League reageert positief na afloop van de uitspraak. “De monopoliepositie van de UEFA is ten einde. Het voetbal is vrij. Clubs hoeven niet meer te vrezen voor sancties en mogen zelf hun toekomst bepalen”, laat topman Bernd Reichart weten via X. Reichart maakt een belofte voor clubs en fans: “Wij willen de wedstrijden in de Super League gratis beschikbaar maken. En clubs, jullie inkomsten zijn gegarandeerd.” Volgens geruchten zijn ook Nederlandse clubs benaderd voor de Super League. Wat zij van de plannen vinden is niet duidelijk.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...