Studentenkamers steeds duurder: maar het kan ook anders!

Op jezelf wonen wordt steeds duurder voor studenten. Uit een rapport dat Kamernet recent publiceerde, bleek dat de huurprijs voor kamers in 2023 steeg met 17,6% ten opzichte van 2021. Studenten betalen gemiddeld een huurprijs van €551. Wij spreken mensen die het net eventjes wat goedkoper hebben aangepakt.

Voor de prijs die je tegenwoordig betaald voor een studentenkamer kun je maar liefst 680 flesjes bier of 172 kroketten kopen. Naast verhuizen naar een studentenkamer zijn er ook andere manieren van huisvesting. 

Anti-kraak

Per (20) woont samen met zijn vriendin Kore (23) in een anti-kraak pand in Oisterwijk, een dorp in de buurt van Tilburg. Voorheen woonde hij in een studentenkamer van 12 m2 in het centrum van de stad. “Het was een knusse plek, maar toen mijn vriendin bij mij introk werd het toch iets té knus. We betalen nu maandelijks €300, hetzelfde bedrag als eerst alleen dan nu voor 6x het aantal vierkante meters.” Per verteld dat hij het soms wel een naar idee vindt dat de mogelijkheid van uitgezet worden altijd op de loer ligt. “Als we weg moeten, krijgen we dit 3 weken van te voren te horen van de eigenaar van het pand. Niet fijn, maar dat is het risico van het vak.”

Het grootste voordeel volgens Per: “De ruimte! Ik vind het zelf leuk om plaatjes te draaien en muziek te luisteren met vrienden en dat kan ik nu vrij uit doen. Hier komen geen boze buren over klagen.”

Hospita

Yvonne (62) is hospita. Dit houdt in dat ze een of meer kamers in haar eigen woonhuis tegen betaling van huur en kostgeld ter beschikking stelt. Je vraagt je misschien af: waarom zou je dat doen? “Naast dat het voor mij een leuk extra zak centje oplevert en het gezellig is, vind ik het ook fijn dat ik anderen kan helpen. Het begon eigenlijk bij het overlijden van een goede vriendin van mij. Ze had een dochter en ik heb haar een tijdje in huis genomen. Toen zij een eigen plekje had gevonden, dacht ik: verrek, misschien kan ik wel iets met dat kamertje. Ik gebruik de kamer, buiten dat ik er soms mijn was op hang, eigenlijk nooit. Ik woon in Amsterdam, waar super veel vraag is naar kamers, en ik voelde me bijna schuldig als ik mijn leegstaande bezemkast niet aan zou bieden.”

Deze bezemkast waar Irene het over heeft is 12 m2 en de huur die je betaald is rond de €500 per maand, dit is inclusief gas, water en licht. Voor Amsterdamse praktijken is dit een balzaal voor een prikkie. Een studentenkamer van dezelfde groote kost in onze hoofdstad namelijk zo ́n €648. Irene is niet de enige die haar huis opent voor studenten, de hospita-constructie beleeft momenteel een opleving. In sommige steden wordt dit zelfs aangemoedigd door beleidsmakers. Deze constructie helpt niet alleen bij het terugdringen van het woningtekort, maar levert ook op sociaal vlak veel op.   

*Yvonne haar volledige naam is bekend bij de redactie.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...