Het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar extra beveiligingsmaatregelen nemen. Door de verhoogde kans op een terroristische actie. Het geweld in Gaza en Israël heeft een impact op het evenement. ,,Voor elk persoon in de Israëlische delegatie nemen zij een aparte beveiliger mee.”
Volgens Eurovisie-expert Katja Zwart wilt de organisator van het Eurovisie Songfestival, de European Broadcasting Union (EBU), politiek volledig vermijden. Maar afgelopen maandag liet een Britse Eurovisie Songfestival-organisatie weten dat een groot vertoningsfeest in London is geannuleerd. De organisator Rio Cinema vertelt op platform X dat ze de jaarlijkse watch-along niet langer organiseren zolang Israël deelneemt aan de competitie.
Strenge veiligheidsmaatregelen
De Zweedse politieautoriteiten nemen extra beveiligingsmaatregelen in de stad Malmö, waar het songfestival dit jaar wordt gehouden. ,,Het zal straks in de arena verboden zijn om een tas mee te nemen. Hoe klein de tas ook is”, geeft Zwart aan. Naast de algemene beveiligingsregels heeft de Israëlische delegatie zelf ook maatregelen getroffen. Het land krijgt veel kritiek op de deelname en is bang voor manifestaties door pro-Palestijnse demonstranten. ,,Voor elk persoon in de Israëlische delegatie nemen zij een aparte beveiliger mee”, vertelt Zwart. Bovendien gaat de Zweedse beveiliging Israël ondersteunen om de veiligheid van het Israëlische team te waarborgen.
Politieke boodschappen
Volgens het beleid van de EBU is het Eurovisie Songfestival een ‘niet-politieke’ gebeurtenis. ,,Het is al een tijd verboden om vlaggen mee te nemen van landen die niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Daarnaast is het verboden dat landen een politieke boodschap hebben in hun lied. Maar in de praktijk is gebleken dat het behoorlijk moeilijk is om die zaken gescheiden te houden”, vertelt Zwart. Zo is er in het nummer ‘1944’, van de Oekraïense winnares Jamala uit 2016, verwezen naar een periode onder leiding van Stalin in de Sovjet-Unie. Naast dat deelnemers zich uiten op politiek vlak, gebruiken gastartiesten ook de gelegenheid om zich uit te spreken. Tijdens een gastoptreden van Madonna in Tel Aviv vijf jaar geleden, liepen twee dansers hand in hand. Eén droeg de Palestijnse vlag en de andere de Israëlische vlag op de rug.
Of het geweld in Gaza en Israël een rol gaat spelen in de uitslag, is nog maar de vraag. ,,Dat weten we natuurlijk pas in de week van het Eurovisie Songfestival zelf. Ik heb wel het idee dat de steun aan Israël veel meer verdeeld is”, aldus Zwart.
Uitgelichte foto: ANP/Sander Koning