Verpleegkundige Erasmus na aanslag Fouad L.: ‘Even over nagedacht, maar ik zit er niet mee’

ROTTERDAM – Het is donderdag 28 september wanneer de net afgestuurde Tessa Varkevisser (22) nietsvermoedend naar haar werk gaat. Ze is werkzaam als verpleegkundige op de afdeling hematologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Rond de klok van 14:30 uur ruiken Varkevisser en haar collega’s een verdachte brandlucht, niet wetende dat op dat moment Fouad L het ziekenhuis aanvalt.

Brandlucht  

Varkevisser was aan het werk toen zij en haar collega’s een brandlucht roken op de afdeling. Ze dachten in eerste instantie dat deze lucht van een patiëntenkamer kwam, maar dat was niet het geval. ‘’We hebben een melding gedaan bij de beveiliging, alleen waren zij op dat moment druk bezig met de aanval. Ondanks alles gingen onze werkzaamheden gingen door, want onze patiënten moeten hun zorg krijgen.’’ aldus Varkevisser.  

Het ziekenhuis loopt ondertussen vol met agenten als bij de net afgestuurde het besefmoment plaatsvindt. ‘’Het is zo onwerkelijk om te zien, omdat dit ‘normaal’ niet zo dichtbij plaatsvindt. Dit lees je in het nieuws, maar je verwacht niet dat het op je werk gebeurd.’’  

Niet bang 

Ondanks de situatie in het ziekenhuis is Varkevisser geen moment angstig geweest. ‘’Ik vond het vooral een vreemde situatie en wist eigenlijk niet precies hoe ernstig het was. Het was amper voor te stellen.” 

”Het was heel gek om door het gebouw te lopen, wetende wat er zich afspeelde. Je weet wel dat het veilig is, anders zouden we er niet mogen lopen, maar het voelt wel wat raar.’’ Nadat de verdachte werd aangehouden door de politie, mochten Varkevisser en haar collega’s naar huis. 

De nasleep 

De verpleegkundige is een aantal dagen na de aanval op het Erasmus niet bang om weer aan het werk te gaan. ‘’Ikzelf ben niet angstig. Maandag was mijn eerste werkdag na donderdag. Even dacht ik er wel over na, maar ik zit er niet mee. Het verschilt per collega hoe angstig iedereen is.”  Na de aanval op het ziekenhuis zijn er verschillende maatregelen genomen om de mensen binnen het Erasmus MC een goed gevoel te geven. ‘’Vanaf vrijdag wordt elke dag benoemd dat wij als, medewerker naar de manager kunnen komen als we erover willen praten. Ook is er een document voor patiënten die ze hebben gekregen om te lezen over de gebeurtenis die hopelijk (sommige) vragen kunnen beantwoorden. Er staat ook een bijeenkomst om de gehele situatie te evalueren gepland, maar wanneer precies is nog onduidelijk’’ 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55