Volgende week uitspraak inzet waterkanon A12: “We hebben er vertrouwen in”

Volgende week vrijdag doet de rechter uitspraak over het inzetten van een waterkanon op de A12. 3 oktober was de rechtszaak. Hier liet Extinction Rebellion weten dat ze het inzetten van een waterkanon op vreedzame demonstranten onrechtvaardig vinden.

“We hebben er vertrouwen in. Ik denk dat we ons standpunt goed hebben overgebracht. Vrijdag de 13e is de uitspraak. Hopelijk brengt het ons geluk”, laat Hannah Prins, juridisch woordvoerder XR weten.

Rechtszaak

Tijdens de rechtszaak maakte XR duidelijk dat ze het inzetten van een waterkanon tegen vreedzame demonstranten onrechtmatig vinden. Het idee achter een waterkanon is om rellen en ongeregeldheden tegen te gaan door mensenmassa’s te verspreiden, vatte Jaantje Kramer, advocaat van XR, samen. Maar volgens Kramer zijn de bezetting van XR vreedzame demonstraties. Daarnaast stoppen de demonstranten niet met demonstreren na het inzetten van een waterkanon. Kramer stelt dat de politie dit weet. Ook zorgt de straal voor verwondingen bij demonstranten. Dit werd later in de rechtszaak bevestigd door twee getuigen. Verder is het volgens de XR-advocaten niet duidelijk wanneer en waar het waterkanon wordt ingezet.

De gemeente Den Haag en de Nederlandse staat vinden dat de inzet van het waterkanon wel geoorloofd is. Ook een vreedzame demonstratie kan volgens hen leiden tot verstoring van de openbare orde. “Een restrictie op het gebruik van een waterkanon zorgt voor de beperking van de openbare orde bij volgende demonstraties”, aldus de landsadvocaat. Verder laat de advocaat weten dat het niet de bedoeling is dat de hardste straal de demonstranten raakt, maar alleen het wegdek. De bemanning zou hier instructies over krijgen.

Extinction Rebellion

Sinds 9 september voert XR actie op de A12 door de snelweg te blokkeren. De demonstranten proberen daarmee de overheid te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. De gemeente wil dat de actievoerders naar een plek gaan waar het is toegestaan om te demonstreren, en dus niet op de A12.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...