ROTTERDAM – We verspillen in Nederland miljoenen kilo’s voedsel per jaar en ook de Nederlandse horeca is daar groot aandeelhouder in. Zonde, vindt Samen Tegen Voedselverspilling, “Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Energie die de aarde opwarmt”. Tijdens de week tegen Voedselverspilling pleiten zij voor minder weggooien.
165.000 keer naar Parijs
Jaarlijks belandt er 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbakken van horecazaken, eten dat eigenlijk geserveerd zou moeten worden op borden. De CO2 uitstoot van de weggooi-gewoonte is goed om 165.000 keer van Amsterdam naar Parijs te vliegen.
Betalen tegen verspilling
Wie weleens sushi eet in een all-you-can-eat restaurant zal het wel herkennen: betalen als je iets niet op krijgt. Al sinds de opening van Miso Sushi passen ze dit beleid toe, waarbij je per stuk sushi wat je laat liggen, €1,00 betaalt. Zo betaal je per gerecht wat je laat staan ook €2,00. “Veel mensen bestellen expres heel veel sushi, omdat het all-you-can-eat is. Zonde, en niet fijn voor de medewerkers’’ vertelt een jongeman werkzaam in het restaurant.
Na de maaltijd
Eenmaal verzadigd worden de toeslagen aan de rekening toegevoegd. Toch zegt Miso Sushi dit niet altijd te doen, maar alleen als het echt heel veel is. Ze geven aan niet de moeilijkste te zijn. Wanneer ze dit toch op de bon zetten zijn gasten niet altijd even enthousiast. ‘’Gasten vinden het dan niet kunnen dat ze meer moeten betalen voor onaangeraakte sushi’’. Toch lijkt het te helpen, een medewerker vertelt dat gasten de volgende keer dat ze komen niet meer te veel bestellen. Veder doet de zaak niets om verspilling tegen te gaan. Maar als dan er toch nog ingrediënten over zijn, maakt de chef iets voor de gelukkige collega’s.