Wel of geen medicijnen tijdens zwangerschap? Speciaal platform biedt doseeradviezen

Het Radboudumc, ‘Moeders van Morgen’ Lareb en Maastricht UMC+ hebben het platform ‘Melinda’ geïntroduceerd. Speciaal voor aanstaande moeders en zorgverleners die medicijnen voorschrijven. ‘Moeders van Morgen’ heeft op hun website al informatie staan rondom medicatie bij zwangerschap. ,,Wat nieuw is, is dat we bij medicaties ook doseeradviezen geven.”

De drie organisaties willen informatie over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap delen. Directeur Agnes Kant van Bijwerkingencentrum Lareb legt uit dat er langer behoefte is aan deze informatie. ,,Er werd veel gezocht naar medicijngebruik voor aanstaande moeders op onze website. Ook hadden zorgverleners er vraag naar.” De informatie is gebaseerd op onderzoeken uitgevoerd door het Radboudumc en Maastricht UMC+. Zo kan er door een placentaonderzoek worden vastgesteld in welke mate een medicijn bij het ongeboren kind terechtkomt. Daarnaast kunnen ‘virtuele zwangere modellen’ helpen bij het bepalen van doseringen tijdens de zwangerschap.

Speciaal platform

Op het platform ‘Melinda’ wordt er niet alleen algemene informatie van medicijngebruik bij zwangerschap gedeeld. ,,Wat nieuw is, is dat we bij medicaties ook doseeradviezen geven. Er zijn veel vrouwen die tijdens de zwangerschap medicijnen moeten of willen gebruiken. Dan kun je nagaan dat er behoefte is aan informatie over de vraag of dat wel of niet veilig is”, aldus Kant.

Volgens Pauline Dekhuijzen, wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc, is er tegenwoordig nog weinig wetenschappelijke informatie bekend over medicatie bij zwangere vrouwen. ,,Het is belangrijk dat vrouwen de juiste dosering van een medicijn krijgen, omdat dit leidt tot de meest optimale behandeling.” Er wordt verwacht dat in de loop van 2024, meer doseeradviezen over veelgebruikte medicijnen volgen.

Zorgverleners

Op het nieuwe platform wordt er ook meer informatie gedeeld met zorgverleners. Volgens Kant vormen de doseeradviezen nieuwe kennis voor zorgverleners. ,,Zorgverleners kunnen niet alles weten. Als zij iets voorschrijven, moeten zij ergens informatie vandaan halen. Omdat er natuurlijk veel geneesmiddelen zijn. Het is dan ook heel goed als zij iets kunnen raadplegen. Zoals het voorschrijven van een lagere of hogere dosis aan een zwangere vrouw.” Een verkeerde dosering kan namelijk mogelijke negatieve effecten hebben op de gezondheid van het ongeboren kind. Dekhuijzen benadrukt dat dit niet betekent dat de geneesmiddelen die nu worden gebruikt onveilig zijn. ,,Waar het om gaat is dat, waar nodig de dosis wordt geoptimaliseerd.”

De initiatiefnemers proberen zoveel mogelijk aandacht te brengen aan dit onderwerp. Zo heeft Lareb folders liggen bij verloskundigen. ,,Hoe meer bekendheid, hoe meer mensen er gebruik van kunnen maken”, aldus Kant. De drie organisaties hopen dat dit speciale platform een internationale informatiebron wordt voor zorgverleners en zwangere vrouwen.

Uitgelichte foto: ANP/Koen van Weel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...