Woordvoerder studenten TU: ‘De universiteit is medeplichtig aan de genocide in Gaza’

Maandagmiddag verzamelden ongeveer veertig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU) zich nabij de universiteit voor een demonstratie met een duidelijke missie. De studenten willen de TU aansporen om de banden met Israëlische universiteiten en instituties te verbreken. De studenten eisen dat hun universiteit Israëlische universiteiten hetzelfde behandelt als Russische universiteiten.

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven op het Koeveld, hebben studenten een tentenkamp opgezet, versierd met verschillende Palestijnse vlaggen. Dit als symbool van hun steun aan het Palestijnse volk. Op 9 mei hebben ze een brief gestuurd naar de TU, waarin ze hun eisen kenbaar maakten. De brief is inmiddels 860 keer ondertekend.

In de brief eisen de studenten dat de TU alle banden met Israëlische universiteiten kenbaar maakt, banden verbreekt met bedrijven en instituties die medeplichtig zijn aan de bezetting van Palestina. Ook moet er een noodfonds worden opgezet voor Palestijnse academici, studenten en medewerkers.

Afbeelding: Alicha van Gestel

Vandaag kwam er een reactie van de TU, waarin ze lieten weten dat ze niet akkoord gaan met de eisen van de studenten. De universiteit benadrukte dat het niet haar rol is om partij te kiezen in politieke kwesties. Dit standpunt van de universiteit leidde tot teleurstelling bij de studenten, die vastbesloten blijven om hun stem te laten horen en op te komen voor hun overtuigingen.

De woordvoerder maakt duidelijk dat de studenten niet willen studeren op een universiteit die medeplichtig is aan de genocide in Gaza. Hij wil met een goed geweten kunnen afstuderen en dat kan volgens hem op het moment niet. Hij zegt dat ze pas zullen stoppen tot er resultaat is. Het onderwerp Israël-Palestina is er een die natuurlijk al veel langs is gekomen in het nieuws en het zal er ook zeer waarschijnlijk voor de komende tijd nog steeds een terugkerend onderwerp blijven.

demonstratie universiteit
Afbeelding: Alicha van Gestel

Wil je meer lezen over binnenlands nieuws? Klik hier voor meer artikelen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...