Zeilergala 2023: hét zeilfeestje van het jaar

Onder een luid applaus is het Luuc van Opzeeland die wordt gekozen tot zeiler van het jaar. Hij is zelf niet aanwezig, maar spreekt de volle zaal van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam via een videoverbinding toe. Het is feest in de zeilbubbel.

Op de binnenplaats van het museum heeft de top van de Nederlandse zeilwereld zich verzameld voor het Zeilergala 2023. Uitgedost in galakleding en met een glaasje champagne in de hand betreedt men de zaal. Een begroeting met een knuffel en een klap op de schouder. ‘Hoe is het met jou?’ ‘Wat leuk om jou hier te zien!’ Men kent elkaar hier bij naam. In groepjes verzamelen mensen aan statafels om nog even bij te kletsen voor het prijzenspektakel begint. Zelf sta ik in het hoekje alleen aan een tafel. Duidelijk geen onderdeel van deze trotse gemeenschap.

Er zijn deze avond vier prijzen te winnen. Met als belangrijkste prijs de Conny van Rietschoten trofee. Dé prijs voor de zeiler of zeilers met de meest opmerkelijke prestatie in het zeilen van het afgelopen jaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs zijn er dit jaar zes genomineerden. Dit komt volgens de jury door de vele bijzondere prestaties dit zeilseizoen. Na een luid tromgeroffel klinkt de naam van Luuc van Opzeeland. De windfoiler krijgt de prijs onder andere voor zijn overtuigende winst tijdens het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Er volgt een compilatievideo met enkele hoogtepunten uit zijn sportjaar. Met zijn windsurfplank zweeft Van Opzeeland elegant over het water. Behendig weet hij zich over de plank te bewegen en hoge snelheden te bereiken. Op weg naar zijn gouden medaille.

Van Opzeeland is zelf niet aanwezig. Daarom neemt zijn zusje Isabel de prijs namens hem in ontvangst. Via een videoverbinding spreekt Van Opzeeland de zaal toch nog even toe. ,,Het is een enorme eer. Veel grote zeilers gingen mij voor. Ik vind het heel bijzonder deze prijs te mogen winnen.”

Om de spanning wat te verlichten, is het halverwege de avond tijd voor een quiz over de zeilsport. Op alle stoelen in de zaal liggen drie papiertjes, een rode, een witte en een gele. Bij alle vragen corresponderen de antwoorden met een van de drie briefjes. Aan de aanwezigen de taak het juiste briefje omhoog te houden. Iedereen gaat staan en moet na het geven van een fout antwoord weer gaan zitten. De eerste twee vragen verlopen soepel, zelfs ik mag nog blijven staan. Dan volgt vraag drie: In welke klasse waren er de meeste deelnemers tijdens het NK zeilen? Twijfelend gaan de briefjes de lucht in. Het verlossende antwoord volgt: Texel Rating, het witte briefje. Er klinkt gelach uit de zaal, slechts een handje vol mensen heeft het goed. Ook ik moet gaan zitten. Na negen vragen zijn er nog drie mensen over. Zij worden naar voren gehaald voor een benaderingsvraag. ‘Hoeveel lampjes zitten er in het dak van het Scheepvaartmuseum?’ Even kijken alle drie naar het verlichte dak van het museum. Niet echt een zeilvraag dit en dus wordt het gokken. En? Het blijken 880 lampjes. De gelukkige winnaar gokte 890 en wint een grote bos bloemen.

Na alle prijzen is het tijd voor het slotwoord van presentator van de avond Jan Joost van Gangelen. Hij sluit af met de uitspraak die vaker terugkomt tijdens het gala: ‘Eens een zeiler, altijd een zeiler’. Een motto dat de avond, maar vooral de passie in de zeilwereld uitstraalt, goed samengevat. Men zoekt elkaar weer op om nog even na te borrelen. Ik druip af en verlaat de bubbel waar ik voor heel even een beetje van kon proeven.

Winnaars van de avond

Prijs Winnaar
De Conny van Rietschoten Trofee/ Zeiler van het jaarLuuc van Opzeeland
De Flyer Trofee/Talent van het jaarRoos Wind
Coach van het jaarRick Peacock
De Maastrofee/OeuvreprijsBemanning Startschip Jar

Bron foto: ANP/Sem van der Wal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...
00:13:33