Antisemitisme neemt toe: Nederlandse Joden maken zich zorgen om hun veiligheid. 

Publicatiedatum:

De oorlog in Israël brengt óók in Nederland grote gevolgen met zich mee. Joden vrezen voor hun veiligheid en dat blijkt niet onterecht. Sinds de uitbraak van de oorlog neemt het aantal antisemitische incidenten flink toe. Synagogen worden bedreigd en Joden worden uitgescholden op straat. 

Over het hele land verspreid maken Joodse gemeenschappen zich grote zorgen. Op diverse plekken zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals meer cameratoezicht of bewaking. Volgens het ANP zijn er de afgelopen nacht ongeveer twintig Israëlische vlaggen van de huizen gehaald en in brand gestoken. Het ANP meldt ook dat de synagoge in Tilburg wordt bedreigd sinds de uitbraak van de oorlog. Het gebedshuis vraagt om extra veiligheidsmaatregelen. In Breda houdt de gemeente extra toezicht op de synagoog. Volgens Freek Vergeer, onderzoeker bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), is het niet vreemd dat Joodse gemeenschappen zich zorgen maken. “Joodse instellingen staan al onder permanente beveiliging vanwege constante bedreigingen. Juist in zo’n conflict als nu zie je die dreiging toenemen.”

Oplaaiende kritiek

“We hebben vaker in de geschiedenis gezien dat wanneer het conflict tussen Israël en Palestina oplaait, het invloed heeft op het aantal antisemitische incidenten.”, legt Hans Wallage van het CIDI uit. Het CIDI monitort antisemitische meldingen en zegt een verband te zien tussen conflicten in het Midden-Oosten en antisemitisme in Nederland. “We zien bij conflicten dat er veel meer incidentmeldingen binnenkomen. Mensen worden uitgescholden en Israëlische vlaggen worden uit de tuin gehaald”, aldus Vergeer. 

Opkomst antisemitische beweging

Het antisemitisme in Nederland komt nog regelmatig voor. Dat is ook te merken aan de opkomst van de Goyim Defense League (GDF). Deze Amerikaanse antisemitische groep is overgewaaid naar Nederland en verschijnt de afgelopen tijd vaker in het nieuws. “We zien in Nederland steeds vaker pamfletten die claimen dat Joden achter COVID zitten, schuldig zijn aan de slavernij en dat ze al het geld bezitten”, legt Wallage uit. Sinds de uitbraak van de oorlog heeft de groep nog geen actie ondernomen, maar het zou Wallage niets verbazen als deze groep ook zal reageren op de gebeurtenissen in Israël. “Ik denk dat zij elke gebeurtenis aanpakken waarmee ze de Joodse bevolking kunnen raken.”

Niet alleen in Nederland

Ook in andere Europese landen vrezen Joodse gemeenschappen voor hun veiligheid. Het ANP meldt dat Joden in Antwerpen de ramen en deuren uit voorzorg gesloten houden, uit angst voor gewelddadige incidenten. Daarnaast zal de politie Joodse instellingen zoals scholen en synagogen de komende dagen extra bewaken. In Frankrijk, waar de grootste jodenpopulatie van Europa woont, zijn er ruim twintig aanhoudingen verricht sinds de uitbraak van de oorlog, meldt het ANP. De politie zal de komende tijd ook extra waken over Joodse gebedshuizen en scholen. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...