Ganzenlegioen overrompelt park in Breda, Tilburg heeft oplossing

0
129

BREDA – Park Valkenberg kampt met een ganzenplaag, de grote Canadese gans bezet de groene binnenstad en zorgt voor overlast. De gemeente Breda worstelt met de aanpak, in Tilburg lijken ze wel een oplossing voor het probleem te hebben gevonden.

Op de foto hierboven, genomen op een doordeweekse dag, zie je er al zo’n dertig rondscharrelen in het in de binnenstad gelegen park. Waar vooral over wordt geklaagd is de vele ganzenpoep op de asfaltpaden. Eerder dit jaar liet de gemeente Breda in de media weten dat de ganzenaantallen in het Valkenberg uit de hand zijn gelopen, afgelopen dagen was ze niet bereikbaar voor commentaar.

Breda is niet de enige stad waar het grote aantal ganzen voor overlast zorgt. In Tilburg kampen ze ook met overlast en wordt al langer gezocht naar oplossingen. Die, zo meldde de gemeente in april, lijkt ze nu gevonden te hebben: het insmeren van ganzeneieren met maiskiemolie (gemaakt van maïs) en terug in het nest gelegd. Door de behandeling komen de eieren niet uit en zullen er dus in de toekomst minder ganzen zijn waardoor mogelijke overlast afneemt. Tilburg noemt de aanpak diervriendelijk.

De gemeente Breda heeft eerder in de media beweerd dat eieren onklaar maken niet meer nodig is gezien de meeste ganzen in mei vertrokken zijn uit Breda. Het asfalt oogt echter anno juni nog besmeurd met ganzenpoep.