Grote interesse voor digitale wandeling in Breda

Publicatiedatum:

“Er wordt vaak gedacht dat technologie iets is van nu, maar eigenlijk is het iets van alle tijden” vertelt Marieke Beekers, bedenker van de Bredata Walk of the Town.  Afgelopen donderdag en vrijdag werd de Bredata Walk of the Town met gratis gids aangeboden om zo deze wandeltour officieel in te luiden. De tour neemt je mee door Breda en laat zien hoe technologie verweven is in de stad, vroeger en nu.

De bezoekers worden ondanks de ijskoude vrijdagochtend warm onthaald bij de Bühne met koffie, thee, gebak en een kaart met de wandelroute. Het is er ontzettend druk, in totaal zijn er meer dan 300 aanmeldingen binnengekomen. “We zijn helemaal verrast door de enorme interesse in deze wandeling” vertelt Beekers. De wandeltour zou eigenlijk alleen plaatsvinden op donderdag, maar vanwege de vele aanmeldingen heeft de organisatie er nog een extra dag aan toegevoegd.

De grote groep van voornamelijk middelbare leeftijd wordt opgesplitst. Ingepakt met dikke jassen, mutsen en handschoenen beginnen de bezoekers met de wandeling op de Grote markt. Tourgids Barbara Putters vertelt hier over hoe de kerkklokken vroeger werden gebruikt om aan te geven dat er iemand is overleden. “Op sommige plekken gebeurt dat nu nog steeds, aan de slagen die je hoort is zelfs af te leiden of het een man of vrouw was.” De bezoekers reageren met een verbaasde blik.

Tijdens de wandeling wordt verteld over onder andere de kentekencamera’s en slimme lichten van nu, maar ook over de eerste verkeersklok en de eerste telefooncentrale van vroeger. Met de wandeling wil Bredata de inwoners bewust maken van de mogelijkheden van digitale innovatie. De vergelijking van vroeger met nu draagt daaraan bij.

“We willen dat Breda een slimme stad wordt, maar wel dat daarbij de kwaliteit van het leven centraal staat” zegt Beekers. De wandeling is er ook om te laten zien op welke manier de innovaties een steentje bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van zowel de inwoners als bezoekers.

Na een stukje te hebben gewandeld is het tijd voor een korte pauze bij het Theehuis, waar chocomel en glühwein wordt aangeboden. ‘’ We dachten dat we de stad kenden, maar hebben allemaal dingen gehoord waar we nog niks vanaf wisten, dus het is erg interessant” vertelt een bezoeker die al jaren in Breda woont. 

Tijdens de tour komen niet alleen digitale aspecten van de stad aan bod, er zijn ook de zogenaamde offline punten, waar je even tot rust kan komen zonder technologie. Zo loop je door het Valkenbergpark of kun je even lekker zitten op de ‘luie trap’ op het Franciscanessenplein.

Na ongeveer twee uur eindigt de tour bij de Nieuwe mark, waar na een uitleg over het gebied de bezoekers met een hoop nieuwe kennis naar huis gaan. Onder het applaus vertelt tourgids Putters nog: “de stad verandert continu, dat zie je maar weer”.  De route kan vanaf nu door iedereen gewandeld worden. De wandelkaart is te vinden op verschillende plekken in de stad, maar kan ook worden gedownload via de website van Bredata.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...