De Hall of Fame breekt de week met Zaagmanz 

Publicatiedatum:

Bij de Hall of Fame trekken ze, met het gratis event Zaagmanz, Tilburgers hun huis uit. Om de week, op woensdag, komen er twee of drie bandjes optreden met veel verschillende genres. Bij de eerste editie van dit jaar kwamen de ‘genreneutrale’ coverband Just Double Blond, de Greenday tribute band Bang Bang en de cynische metal band, De Stoeptegels, de avond vullen. Bij de eerste editie van 2024 is de vertrouwde, gezellige sfeer aanwezig. Met bakjes chips op de bar en een gezellig groepje mensen in de zaal kan de avond beginnen. Buiten dat het de eerste editie van Zaagmanz dit jaar is, wordt ook de verjaardag van de organisator gevierd. Olav Schoenmakers a.k.a. Meneer Zaagmanz vertelt over het event. 

”Zaagmanz is ontstaan omdat ik vond dat er bij de Hall of Fame doordeweeks te weinig gebeurde. We hebben een repetitieruimte en daar komen allerlei bandjes oefenen. Dus waarom zou je die bandjes niet gewoon een podium geven? Zogezegd zo gedaan. De naam Zaagmanz komt vanuit het feit dat het op woensdag wordt georganiseerd. We zagen de week bij wijze van spreken doormidden. In het begin was het houtje-touwtje werk, omdat het een low budget event is. Met een oude analoge geluidstafel, oude speakers en een paar rotte monitoren gingen we aan de slag. Zaagmanz was geboren. Het was toen best een zooitje ongeregeld. Het geluid wat een beetje ontstemd was, stoppen die doorsloegen en soms moeilijk om aan bandjes te komen omdat niemand van het bestaan van Zaagmanz wist, maar op den duur ging het allemaal wat makkelijker. Vooruitgang boeken betekent investeren, dus kwam er een digitale geluidstafel en uiteindelijk een splinternieuw geluidssysteem. Ook kwam er een professionele technieker bij. Daarnaast kennen onze bandjes gelukkig weer andere bandjes en doen we soms ook oproepen op Instagram. Zo komen we wel aan genoeg optredens.” Zaagmanz bestaat nu zeven jaar. De coronajaren daarbij opgeteld. ”Toen organiseerden we alsnog wat we konden. Met max 50 man binnen. Na corona was de opkomst eigenlijk meteen weer als van ouds dus dat is mooi. Ik heb mijn verjaardag vervroegd gevierd tijdens Zaagmanz. Zo waren er veel mensen bij die belangrijk voor me zijn en konden we samen genieten van dit mooie evenement.” 

”Je hoeft niet altijd van die dure producties te doen” ~Olav Schoenmakers

”De eerste editie van dit jaar ging goed en was erg gezellig. De ene avond is drukker dan de andere maar dat maakt ook niet uit. Het gaat om de sfeer en dat iedereen het gezellig heeft. Iedereen werkt vrijwillig hier, je hebt alleen wel een beheerder op dit event staan, maar ik doe dit dus ook voor mijn lol. We betalen de events vanuit de baromzet. Je ziet sommige mensen bijna iedere editie en sommige mensen voor het eerst dus dat is mooi. En gelukkig staan de bandjes nooit voor een lege zaal. Dat laat wel zien dat je niet altijd van die dure producties hoeft te doen.” Zaagmanz is een van de enige gratis evenementen in de Hall of Fame. ”Waarom het gratis is, is omdat ik zoiets heb van, je hoeft niet overal geld voor te vragen, ook omdat het een woensdagavond is. Als wij het doordeweeks gezellig willen maken hier, dan is gratis entree daar een goede factor in. Stel dat we vijf euro gaan vragen, dan komt er misschien niemand. De beginnende bandjes die komen spelen, komen omdat ze dat zelf graag willen. Ze krijgen vijf consumpties per persoon en dat is het. Het zou dus ook een beetje hypocriet zijn als wij entree gaan vragen terwijl bandjes geen geld krijgen. Je kan die bandjes wel gage gaan geven, maar ja, laat eerst maar eens even zien wat je kan.” Aldus Schoenmakers.  

De bandjes van de eerste Zaagmanz van dit jaar maakte een divers programma. Just Double Blond beet het spits af. De zes-koppige coverband noemde zichzelf ”de rustigste van de avond”, maar toch covert de groep artiesten van Kovacs tot Britney Spears. Terwijl de band van artiest naar artiest schiet en zelfs nog een eigen nummer over hun afschuw naar de coronatijd er tussendoor fietst, is het alweer tijd voor de volgende band. Bang Bang komt op. De Greenday tribute band neemt het publiek goed mee. En wanneer de leadzanger zijn stem kwijtraakt springt de gitarist, op Hello Kitty gitaar, met alle liefde bij. De zanger doet nog een paar pogingen maar met schorre stem zegt hij: ”Bij een gitaar kun je de snaren vervangen, maar met je stem is dat helaas lastig.” Met een biertje probeert hij zijn keel te smeren en sluit hij zijn deel van de avond af door langzaam plaats te maken voor De Stoeptegels. Deze cynische metalband is een goeie afsluiter. Vergeleken hiermee is Just Double Blond zeker de rustigste band van de avond. De jongens krijgen meteen een moshpit voor elkaar en er wordt fanatiek geheadbangd op nummers als Broekzakbamischijf en Bier. Ze spelen hun nieuwe nummer Stoephoer nog even en geven door de microfoon eerlijk aan: ”Wat ging deze kut zeg.” Dit lijkt het publiek niks uit te maken en de band speelt enthousiast door. Met een metal versie van Lang Zal Hij Leven voor Meneer Zaagmanz komt het muzikale gedeelte van de avond aan haar eind. Maar naar huis gaan, dat duurde voor een deel van het publiek nog wel even.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...