De mythe van ‘skin care’ voor jonge meisjes

Publicatiedatum:

De mooie kleuren of het lieve olifantje op de huidverzorgingsproducten van bijvoorbeeld Drunk Elephant zorgt voor veel bekijks bij jonge meisjes, maar een jonge huid heeft bijna niks nodig. “More is less”, zegt onder andere Jetske Ultee, cosmetische dermatoloog in EenVandaag.

Op TikTok gaat de trend ‘skin care’ als een trein. Veel jonge meisjes doen hieraan mee. Zij laten in een filmpje zien wat ze allemaal op hun gezicht smeren, maar tot de schrik van veel dermatologen komen er producten voorbij waar stoffen inzitten als Retinol. Dit is een stofje dat schadelijk kan zijn voor de huid van tieners. Dermatologen raden aan zo weinig mogelijk te gebruiken, als je een schone huid hebt.

Een trend ontstaat meestal door een invloedrijk persoon, een influencer, die gebruik maakt van, in dit geval ‘skin care’ producten. TikTok-gebruikers zien de video, raken nieuwsgierig en gaan het kopen. Soms gebeurt het dat zij net zo enthousiast zijn over deze producten en zullen ook zij het aanraden bij hun volgers. Maar dit betekent niet dat de trend voor iedereen bedoeld is. Doordat 32,5 procent van de TikTok-gebruikers tussen de 10-18 jaar is, komt het ook bij deze groep op de ‘for you page’ terecht.

De trend ‘skin care’ wordt nu overgenomen door jonge meiden die over dure producten beschikken. Dit terwijl veel van deze producten niks goeds doen voor hun huid. Een cleanser en moisturizer is vaak al genoeg. Gelukkig kunnen influencers ook trends tegengaan door andere ideeën ‘trending’ te maken. We zien nu langzaam ‘skin streaming’ opkomen. Deze trend is tegen het gebruik van veel producten bij ‘skin care’.

Veel Gen Z’ers, geboren in 1995 tot 2010, spreken zich uit op TikTok over de manier hoe deze meisjes zich gedragen op social media. De comments staan vol met: “Toen ik negen was wist ik niet eens wat moisturizer was” en “ben ik de enige die vroeger speelde met poppen in plaats van make-up?”

Dermatologen als Jetske Ultee hopen iniedergeval dat de jonge meiden op TikTok net zo geïnfluenceerd worden door de ‘skin streaming’ trend als bij de ‘skin care’ trend.


+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...