Lumière’s Jazzserie: Een blik op de toekomst met Generous Support

Door Jaap Ebbelink

In het hart van Maastricht komt een divers gezelschap samen om te genieten van de unieke sfeer van Jazz nights, georganiseerd door Lumière. Het publiek dat geïnteresseerd is in de muziek moet echter lang wachten. De optredens met live muzikanten vinden maar eens in de maand plaats. Volgens co-initiatiefnemer Peter Willems, groeit het aantal terugkerende bezoekers, maar blijven ze afhankelijk van subsidies. Krijgt Lumière dit zo nog wel gefinancierd?

. EPA/Albert Zawada

Lumiére staat vooral bekend als een plek om lekker naar de film te gaan, maar er valt veel meer te beleven. In het restaurant café krijgen lokale jazzmuzikanten de kans om op te treden voor een gevarieerd publiek van studenten tot jazzliefhebbers. Peter Willems, lokale muzikant en co-initiatiefnemer, legt uit waarom deze locatie zo geschikt is voor deze avonden: “Onze programmering is gebouwd op twee pijlers. Aan de ene kant ligt Maastricht in het epicentrum tussen een aantal van de meest bruisende jazz scenes van West Europa: Brussel, Antwerpen, de Randstad en Keulen. Een van de doelen van onze programmering is dan ook het snelgroeiende lokale publiek in contact te brengen met de muziek in de bredere regio.”

“Aan de andere kant heeft Maastricht een hoog aangeschreven conservatorium en heeft de euregio een rijke harmonie traditie. Veel van Nederlands beste koperblazers zijn Limburgs. De geografische ligging tussen al die jazz hubs maakt de regio tot een vruchtbare bodem voor lokaal jazz talent.” Een van de doelen van Willems is deze muzikanten een goedbetaald en prettig podium te bieden, om in het geval van jonge talenten bij te dragen aan hun ontwikkeling. In het geval van gevestigde talenten proberen ze bij te dragen aan de lokale jazz scene.

Volgens Willems trekken de jazz avonden een gevarieerd publiek. Ongeveer 25 tot 30 procent van de bezoekers zijn studenten. Iets minder dan de helft daarvan is conservatorium student. Vaste Lumière-bezoekers, jazzliefhebbers en nieuwkomers vormen ook een deel van het publiek. Een ander deel is speciaal voor deze serie naar Lumière gekomen.

Ondanks succes toch afhankelijk van subsidies

Hoewel er geen twijfel is over de intentie om door te gaan met de jazzavonden, blijft Lumière afhankelijk van subsidies. Dit kan het einde betekenen van deze avonden. “Het verkrijgen van subsidies is niet altijd vanzelfsprekend. We zoeken naar manieren om de serie duurzamer te maken. Met Generous Support-tickets doen we een poging om minder afhankelijk te zijn van subsidies en laten we zien, dat de serie wordt gesteund door een vast en betrokken publiek, wat kan bijdragen aan het veiligstellen van de avonden voor de komende jaren”, aldus Peter Willems.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...