‘Niemand weet wat er na 2025 gaat gebeuren’

Publicatiedatum:

Tussen de oude panden en fabrieken in, staan vrolijk geverfde picknicktafels. Ondernemers maken een praatje of klussen wat bij. Door de ruiten zie je de mensen zich geconcentreerd over hun werk buigen. Tussen de panden staat een opvallend rood met witte gevel. Het is de werkplek van Birgit Doesborg. Ze heeft haar eigen bedrijf in edelsmeden op de Bossche Tramkade. Nog wel, want in 2025 moet ze misschien een nieuwe plek voor haar bedrijf vinden.

“Ik ben hier terecht gekomen, omdat ik op zoek was naar een plekje. Op de Tramkade waren ze toen bezig om daar een culturele hotspot te maken met creatieve ondernemers. Het trok me heel erg aan”, zegt Doesborg. De Tramkade in Den Bosch is een oud bedrijventerrein. Tien jaar geleden begon de gemeente Den Bosch er een project waarbij creatieve ondernemers de mogelijkheid kregen om zich hier te vestigen. De Tramkade is sindsdien uitgegroeid tot culturele hotspot van Den Bosch. Bedrijven in oude ambachten, kunst en film geven vorm aan het terrein. Maar in  2025 loopt het project van de gemeente af. Voor Birgit Doesborg en andere ondernemers zorgt dit voor veel onduidelijkheid.

Flats en huizen

“Niemand weet wat er na 2025 gaat gebeuren of hoe. De gemeente gaat kijken welke gedeeltes er kunnen worden behouden. Ze willen hier waarschijnlijk flats en huizen gaan bouwen. Ik vind het lastig om met die verandering om te gaan. Je hebt natuurlijk geïnvesteerd in het terrein. Zo verzorg ik hier de planten en zorg ik dat het er netjes uitziet. Je besteedt er veel tijd aan en ik zou het jammer vinden als de prijzen de lucht in vliegen zodat we het niet meer kunnen betalen.”

Er zijn nog geen concrete plannen vanuit de gemeente voor na 2025. Wel is het college van B&W voorstander van woningbouw op de Tramkade. Politieke partij de Bossche Groenen zet zich binnen de gemeenteraad in voor de creatieve doeners en makers die de Tramkade hebben gevormd tot wat het nu is. Judith Hendricx, fractievoorzitter van de Bossche Groenen: “We proberen uit te leggen aan het college hoe belangrijk deze plek is voor de stad. Voor jongeren, uitgaan, leven, creativiteit, voor allerlei uitingen die in de historische binnenstad eigenlijk niet passen. Ik heb het idee dat wethouder Van der Geld steeds beter begrijpt dat hier ruimte moet blijven voor de doeners en makers.”

Hendricx wil op de korte termijn duidelijkheid voor de mensen die hier zitten “Mensen willen gewoon weten waar ze aan toe zijn.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...