Proeftijd Rans D. niet verlengd ondanks angsten bij slachtoffers

DEN HAAG – De rechtbank in Den Haag heeft besloten om de proeftijd van Rans D. niet te verlengen. De Ghanese predikant werd in 2019 veroordeeld voor het jarenlang misbruiken van twee meisjes. Door dit besluit eindigt zijn proeftijd op 11 juni 2023.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de proeftijd van de man verlengd zou worden. “Meneer is hier niet omdat hij zich niet goed heeft gehouden aan de voorwaarden. Dat maakt mijn standpunt ook lastiger”, zegt de officier van justitie.

De Ghanese man hield zich goed aan de voorwaarden. “Nee, we hebben geen signalen gehad van meneer zelf, de politie of het OM dat er zorgen zijn”, vertelt een medewerker van de reclassering die bij de rechtszaak aanwezig was. De man zelf geeft ook aan dat hij zijn leven wil beteren: “Ik zou leven als een goed mens … Ik wil door met mijn leven en met mijn familie zijn.”

De officier van justitie vertelt dat er veel onrust heerst in de Ghanese kerkgemeenschap in Den Haag waar Rans D. predikant was. De twee slachtoffers zijn bang dat de man hen weer gaat opzoeken zodra zijn proeftijd voorbij is. “Ik heb niks met ze te bespreken en ik wil ze ook niet zien” reageert Rans D. op de benoemde angsten. “Zodra ik ze zie, draai ik me om.”

“Er zijn meerdere rapporten over het goede gedrag van meneer en slechts een half a4tje over de angsten van de slachtoffers”, geeft de rechter aan. Om deze reden besluit de rechter de vordering tot het verlengen van de proeftijd af te wijzen, wat zorgt voor opluchting bij Rans D.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...