Drie jaar wachttijd voor transgender zorg

Publicatiedatum:

Afgelopen zaterdag demonstreerde Trans Zorg Nu 17 uur op het Geert de Groote plein. Recht voor de ingang van het Radboudumc v oor betere zorg; meer aandacht voor lange wachtlijsten en het gebrek aan zelfbeschikking. “Personen die transitie zorg nodig hebben, krijgen te maken met een onmenselijk lange wachtlijst van drie jaar,” vermeld Trans Zorg Nu.

Radboudumc laat weten dat de wachttijd voor transgender zorg voor intake ongeveer 150 weken duurt. Volgens Sam van den Berg, woordvoerder patiëntenorganisatie Transvisie, zijn er veel mensen bezig met genderidentiteit. Dat komt omdat er veel meer sociale discussies gevoerd worden, daardoor krijg je een hogere zorgvraag. Daarnaast is de capaciteit van de zorg te klein. Er zijn te weinig goede organisaties die transgender zorg op het juiste niveau kunnen aanbieden.

Transgender personen zijn geboren in het verkeerde lichaam. Een jongen die zich eigenlijk een meisje voelt, of andersom. “Transgender zorg is alle zorg die nodig is om deze specifieke doelgroep te voorzien. Het gaat met name over medische – en psychologische transitie,” aldus van den Berg.

Demonsteren

“Wetend dat we al ruim 10 jaar bezig zijn met demonsteren voor transgender zorg, zien we hoe traag dat gaat. Een of honderd demonstraties zullen geen verschil maken”, aldus van den Berg.  Transvisie kiest ervoor om niet mee te doen aan demonstraties. “Het is niet verkeerd dat er wat meer activistische partijen zijn, die dat wel doen”, aldus van den Berg.

Volgens Transvisie zou er gekeken moeten worden hoe de patiënt zo snel mogelijk naar een zorgaanbieder gestuurd kan worden. Er moet meer lokaal gekeken worden. “We hebben de grote drie genderpoli’s in de ziekenhuizen van Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Waar patiënten al snel naartoe worden doorverwezen door huisartsen. Waardoor de wachtlijst oploopt. Terwijl we in andere delen van het land kleinere zorgaanbieders hebben die ontzettend veel kunnen betekenen. We zouden daar ook meer naar moeten verwijzen en niet alleen naar de drie grote genderpoli’s. Gelukkig wordt hierin geïnvesteerd in de vorm van cursussen, dat huisartsen beter geïnformeerd tewerk kunnen gaan.”

Patiëntenorganisatie Transvisie is nu bezig om scholen aan te spreken dat studenten alvast verder leren kijken dan de drie grote genderpoli’s.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...